Możesz podawać jako zwykłą przekąskę, a także jako przekąskę na każdym stole. Składniki bardzo dobrze się ze sobą łączą: gotowana wieprzowina i jajko dają sytość, a ogórek świeżość.
Głównym składnikiem sałatki z gotowaną wieprzowiną jest mięso. Dlatego do jego wyboru warto podejść odpowiedzialnie, ponieważ smak całego dania zależy od produktu. Miłośnikom czerwonego mięsa polecamy wybrać szynkę wieprzową.
Ale produkt z kurczaka sprawi, że sałatka będzie bardziej delikatna. Zwróć uwagę na ogórek. Jeśli skórka jest gorzka, lepiej ją odciąć. Nawiasem mówiąc, zimą świeże ogórki można zastąpić solonymi.
Pokrój ogórki i gotowaną wieprzowinę w cienkie paski.
Ugotuj jajko i zetrzyj je razem z serem na grubej tarce.
Posiekaj koperek i przełóż czosnek przez prasę. Dodaj te składniki do sałatki, dopraw majonezem i wymieszaj.