Szkoda, że wcześniej nie znałam tego przepisu – Sałatka z gotowaną wieprzowiną i ogórkiem.

Sałatka z gotowaną wieprzowiną i ogórkiem to obfita, ale jednocześnie lekka i delikatna przystawka.

Możesz podawać jako zwykłą przekąskę, a także jako przekąskę na każdym stole. Składniki bardzo dobrze się ze sobą łączą: gotowana wieprzowina i jajko dają sytość, a ogórek świeżość.

Głównym składnikiem sałatki z gotowaną wieprzowiną jest mięso. Dlatego do jego wyboru warto podejść odpowiedzialnie, ponieważ smak całego dania zależy od produktu. Miłośnikom czerwonego mięsa polecamy wybrać szynkę wieprzową.

Ale produkt z kurczaka sprawi, że sałatka będzie bardziej delikatna. Zwróć uwagę na ogórek. Jeśli skórka jest gorzka, lepiej ją odciąć. Nawiasem mówiąc, zimą świeże ogórki można zastąpić solonymi.

Składniki:

  • 2 ogórki
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 70 g sera twardego żółtego
  • 1 jajko
  • majonez, koperek, czosnek do smaku

Przygotowanie:

Pokrój ogórki i gotowaną wieprzowinę w cienkie paski.

Ugotuj jajko i zetrzyj je razem z serem na grubej tarce.

Posiekaj koperek i przełóż czosnek przez prasę. Dodaj te składniki do sałatki, dopraw majonezem i wymieszaj.

Dodaj koperek i inne zioła do sałatki z szynką i serem. Dostosuj ilość czosnku do smaku. Jeśli lubisz bardziej pikantne, dodaj więcej przypraw. Nawiasem mówiąc, sałatki nie można solić: zwykle gotowana wieprzowina jest już solona i posypana pieprzem.

error: Treść zabezpieczona !!