Jajka, ziemniaki i marchewkę ugotuj (jajka 8 minut, warzywa do miękkości), pozostaw je do ostudzenia.
Pieczarki odcedź w sitku z nadmiaru wody. Składniki po pokrojeniu zostawiaj w oddzielnych naczyniach – nie mieszaj ich ze sobą.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ugotowane jajka, ziemniaki i marchewkę, schłodzony (najlepiej 10 minut wcześniej w zamrażalce) ser i odcedzone pieczarki.
* wskazówka: Jajka i pieczarki możesz pokroić w drobną kostkę, lub cienkie paseczki
Szynkę pokrój w drobną kosteczkę, a umyty szczypiorek drobno posiekaj.
* wskazówka: Jeżeli posiadasz pierścień do warstwowego układania sałatki warto go użyć, żeby sałatka ładnie wyglądała. Jeśli nie masz takiego pierścienia możesz układać składniki w odwrotnej kolejności w miseczce, a potem obrócić je i postawić na płaskim talerzu.
Starte ziemniaki, cienka warstwa majonezu, posiekany szczypiorek, starte lub pokrojone jajka, cienka warstwa majonezu, posiekane pieczarki marynowane, cienka warstwa majonezu, pokrojona szynka, starta marchewka, cienka warstwa majonezu, starty ser, do dekoracji możesz posypać ser posiekanym szczypiorkiem.