Legendarna sałatka świąteczna – Postaw ją obok mięsa lub ryb. Palce lizać.

Po raz pierwszy spróbowaliśmy tej sałatki dwa lata temu, kiedy mój mąż dostał zakaz spożywania ciężkich świątecznych przysmaków, w tym sałatki majonezowej, z powodu problemów żołądkowych.

Nie miałam pojęcia, że ​​ta sałatka może być tak smaczna dla całej rodziny. To nie tylko smaczny, ale także bardzo prosty przepis, który z pewnością nie będzie dla Ciebie trudny. Ponadto z pewnością ucieszy osoby dbające o sylwetkę.

Składniki:

  • 30 g ogórków
  • 30 g marchewki z groszkiem
  • 1 kawałek cebuli
  • 1/2 ugotowanego selera pokrojonego w kostkę
  • 4 jajka na twardo
  • 1 jogurt naturalny
  • 1 kwaśna śmietana
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny
  • miód

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w paski i ugotować z wodą (polecam szczególnie tym, którzy nie tolerują dobrze surowej cebuli). Pokrój ogórki w kółka.

Odcedź, włóż do miski i wymieszaj odsączoną marchewkę z groszkiem. Dodaj pokrojony seler, sól i dopraw. Jajka pokrojone w kostkę wymieszać.

Wymieszaj jogurt ze śmietaną, dodaj do sałatki. Do smaku możemy dodać do jogurtu i śmietanki odrobinę soku z cytryny i miodu. Podawaj z klasycznym świątecznym menu.

Sałatka jest lekka i naprawdę bardzo smaczna. Jeśli dodasz ją do mięsa lub smażonej ryby, po obiedzie nie będzie Ci ciężko. Robię ją też klasycznie w niedzielę jako surówkę do obiadu. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!