Sałatka „Panna młoda” – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę. Delikatny i bardzo przyjemny smak

Każdy z nas lubi smaczne, lekkie sałatki. Dzisiaj z chęcią pokażę ci propozycję na przepis o nazwie „Panna Młoda”, który wyróżnia się delikatnym smakiem bez ostrych przypraw.

Ta wdzięczna przystawka po odpowiednim przygotowaniu przypomina ślubną suknię, dlatego też stąd wzięła się jej nazwa. Koniecznie wypróbuj recepturę i sprawdź, jak pyszna jest ta sałatka!

Składniki, których potrzebujesz:

  • jaja kurze – 4 sztuki
  • wędzona pierś z kurczaka lub gotowany filet – 300 g
  • serek topiony śmietankowy – 2 opakowania
  • duże ziemniaki – 2 sztuki
  • cebula – 1 sztuka
  • majonez do smaku

Przygotowanie:

Weź kurczaka i pokrój go w drobniejszą kostkę. Obierz ziemniaki, obierz je, a następnie zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.

Ugotuj jaja na twardo, a następnie zetrzyj je na drobnej tarce. Pamiętaj, by oddzielić żółtka od jajek. Zetrzyj także kawałek sera śmietankowego. Cebulę posiekaj bardzo drobno, by ta dawała delikatniejszy smak.

Gdy masz już gotowe składniki, zabierz się za układanie warstw sałatki. Na samym dnie naczynia ułóż pokrojonego kurczaka, a następnie posmaruj go cienką warstwą majonezu.

Drugą warstwą ma być cebula, a trzecią ziemniaki. Pamiętaj, by między składnikami był majonez. Ziemniaki posyp startym serkiem oraz żółtkami. Na końcu umieść białka jajek.

Jeżeli chcesz, by twoja sałatka była jeszcze pyszniejsza, to odłóż ją na noc do lodówki. Tak powinno robić się z każdą warstwową sałatką, by składniki dobrze połączyły się smakami.

Taką sałatkę trzymaj w lodówce nie dłużej niż 5 dni. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!