Sałatka na bazie marchwi jest znakomita na odchudzanie. Przekonałam się o tym, bo dzięki niej schudłam kilka kilogramów. Przepis.

Wiosna jest wspaniałą porą roku, która daje dużo wewnętrznej siły i radości. Ciepłe promienie słońca budzą nie tylko uśpioną przyrodę do życia, ale też nasze nieśmiałe marzenia.

Dlatego wiele osób właśnie wiosną podejmuje próbę odchudzania się i wypracowanie zdrowej i pięknej sylwetki.  Niestety zgubienie zbędnych kilogramów i spalenie tkanki tłuszczowej nie jest nigdy łatwe. Obok aktywności fizycznej i odpowiedniego nawodnienia bardzo ważną rolę odgrywa właściwa dieta.

Właściwie dobrany jadłospis, pełen zdrowych produktów może pomóc i przyspieszyć spalanie niechcianego tłuszczu. Jedną z obowiązkowych pozycji w optymalnie skomponowanym menu jest prosta i szybka sałatka z marchewki i twarogu. Pozwoli ona zaspokoić mały głód, a odpowiednio zbilansowane proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi doskonale wpływają na organizm. 

Sałatka z marchewki i twarogu to niskokaloryczna alternatywa dla niezdrowych przekąsek lub zbyt obfitego obiadu. Poznaj przepis i nie poddawaj się na swojej drodze do szczupłego ciała!

 Składniki

  • 2 średnie marchewki (ok 150 g)
  • chudy twaróg 150g
  • pęczek szczypiorku lub natka pietruszki (ok 20 g) 
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • mała cebulka dymka 1 szt
  • Przyprawy do smaku : sól i pieprz

Sposób przygotowania

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Twaróg włóż do miski na sałatkę i starannie rozgnieć widelcem na jednorodną masę. Dołóż marchewkę i wymieszaj widelcem.

Cebulkę, szczypiorek lub natkę pokrój drobno i dorzuć do składników. Na koniec dodaj odrobinę oliwy z oliwek i pogłębiające smak sałatki przyprawy – sól i pieprz. 

By czasem urozmaicić danie, można dodać jogurt naturalny lub zamiast oliwy z oliwek inne źródło zdrowych kwasów omega. Świetnie pasuje siemię lniane, orzechy czy sezam.

error: Treść zabezpieczona !!