Sąsiadka zdradziła przepis na pyszną cebulową sałatkę z jajkiem. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Praktycznie zawsze w kuchni znajdziemy takie składniki jak cebula i jajko a z nich można wyczarować łatwą i przepyszną sałatkę.

Czas wykonania tej przekąski jest bardzo krótki a efekt zachwycający, dlatego każdy powinien spróbować sałatki „Chipolino”. Przepis jest odpowiedni nawet na studencką kieszeń!

Potrzebne będą:

  • 3-4 dorodne cebule
  • 3 jajka
  • łyżka ciepłej wody
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 łyżka octu (można zastąpić 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego)
  • 2 łyżki majonezu (można zastąpić śmietaną)

Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Cebule należy oczyścić i pokroić w bardzo cieniutkie półpierścienie.

Tak przygotowane cebule zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut a następnie przecedzamy za pomocą durszlaka bądź sitka. Bierzemy szklankę i do niej wlewamy wodę, sól, cukier oraz ocet a następnie mieszamy.

Uzyskaną miksturą zalewamy cebule i pozostawiamy na czas ok. 15-20 minut. Kiedy ten czas upłynie wyjmujemy dłońmi cebule i odciskamy nadmiar płynu.

Tak zamarynowaną cebule dodajemy do jajka i mieszamy wraz z majonezem.

Na koniec można dodać ulubione przyprawy albo przyozdobić koperkiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!