Jajka sadzone (gotowane) jak z luksusowej restauracji: Proste metody, dzięki którym każdy może je przygotować.
Spróbuj czegoś nowego w kuchni i przygotuj jajka sadzone zgodnie z jedną z tych prostych instrukcji. Może to wyglądać na skomplikowane, ale tak naprawdę nie jest i wzbogaci Twoją codzienną dietę!
Idealne jajka jak od szefa kuchni!
1. Metoda
Rozbij jajka do miski i zagotuj wodę z solą w garnku na kuchence. Następnie wlej do niego jajka (nie rozmieszane), przykryj pokrywką i gotuj przez 4 minuty. Wszystko gotowe! Wyjmij jajka na talerz i podawaj.
2. Metoda
Przygotuj małe miseczki z odrobiną wody i wbij do nich po jednym jajku. Do garnka wlewamy trochę wody, wkładamy matę do gotowania na parze i stawiamy na niej miski z jajkami. Gotuj na parze przez kilka minut pod pokrywką, aż powierzchnia jajka będzie twarda. Spuść wodę z misek i wyjmij jajka szpatułką.
3. Metoda
W głębszym rondlu zagotuj wodę i umieść w niej chochlę nasmarowaną olejem. Wbij do niego jajko i gotuj w ten sposób, aż białko się zetnie. Następnie włóż jajko do wody, aby zakończyć gotowanie. Wyłącz ogrzewanie i pozwól mu gotować się przez 3 minuty pod pokrywką. Wszystko gotowe!
Pierwszorzędna bułka jajeczna według szefa
Wspaniały pomysł, jak zrobić z jajek przysmak, który cieszy oko i kubki smakowe. Jest pyszna i od razu staje się hitem dla całej naszej rodziny. Idealne na obiad i śniadanie.
Składniki:
- Jajka
- Ser
- Sól pieprz
- Drobno posiekane zioła (najlepiej pietruszka)
Przygotowanie:
Na pierwszy przepis przygotujemy 4 jajka. Wybierzemy żółtka.
Dopraw solą i pieprzem i ubij.
Wlać do natłuszczonej miski.
Pozwól mu piec przez kilka minut.
W międzyczasie pokrój ser w grubsze plastry – ułóż na jednej stronie masy jajecznej i zwiń dwoma drewnianymi łyżkami.
Masy jajecznej nie zawijamy do końca, zostawiamy kawałek od końca rozwinięty.
Białka wymieszać z posiekanymi ziołami. Dodajemy również sól i wlewamy 1/2 tej mieszanki na patelnię tak, aby przykryła rozwinięty koniec.
Pozwól mu piec przez 2-3 minuty i kontynuuj walcowanie, ale znowu nie całkiem równomiernie.
Dodaj resztę mieszanki, piecz przez 2-3 minuty i tym razem całkowicie zwiń.
Pierwsza rolka jest gotowa.
W przypadku drugiego przepisu rozbij 3 jajka.
Przygotujemy również tarty ser i 1 kiełbasę.
Jajka roztrzepać widelcem, doprawić. Wlać 1/4 mieszanki do wysmarowanej tłuszczem formy, posypać odrobiną sera i zapiekać, abyśmy mogli zacząć wałkować.
Umieść kiełbasę na jednym końcu naleśnika jajecznego.
Postępujemy tak samo jak w poprzednim przepisie – nawet nie toczymy.
Dodaj 1/3 masy, ser i powtórz proces.
Teraz dodaj resztę masy jajecznej, pozwól jej się upiec, ale ponownie nie rozwałkuj jej równomiernie.
Na sam koniec wystarczy dodać ser na patelnię, gdy się roztopi, zwinąć i gotowe.