Mogę ją jeść nawet codziennie: Moja ulubiona sałatka z rzodkiewkami, ogórkami i jajkiem.

Kocham rzodkiewki za ich smak i niesamowitą chrupkość. Doskonale nadają się do przygotowywania różnego typu przekąsek i sałatek. Dlatego dziś podzielę się z Wami przepisem na moją ulubioną sałatkę z rzodkiewkami, ogórkami i jajkiem. Jest niesamowicie sycąca, apetyczna i przepyszna!

Jasnozielony dressing na bazie gęstego jogurtu w niezwykły sposób łączy smaki poszczególnych składników. Koniecznie spróbuj!

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 3-4 ogórki
  • 1 pęczek kopru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 jajek
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny (mielony), musztarda do smaku

Przygotowanie:

Obierz i posiekaj jajka ugotowane na twardo. Opłucz rzodkiewki, odetnij ich końce. Naciśnij lub uderz w każde warzywo, aby pękło. Pokrój na spore plastry. W ten sam sposób zmiażdż ogórki. Pokrój je na średnie kawałki.

Posiekaj umyte zioła i czosnek, umieść w misce blendera. Dodaj sól do smaku, oliwę z oliwek, ubij na gładką masę. Wlej 3 łyżki jogurtu i ponownie ubij. Dodaj resztę jogurtu, wymieszaj, dostosuj smak dressingu, dodając w razie potrzeby sól i pieprz.

Połącz rzodkiewki, plasterki ogórka i dressing. Dopraw jajka kwaśną śmietaną, solą, pieprzem, dodaj musztardę do smaku, wymieszaj. Ułóż warstwę rzodkiewki i ogórków w naczyniu do serwowania, a na ich górze umieść jajka.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!