Ryż to popularny składnik dań, który uwielbiają niemal wszyscy. Znany zastępca ziemniaków i makaronu składa się głównie z dobrych, złożonych węglowodanów i nie zawiera glutenu. Biały często gości w dietach kulturystów.
Brązowy z powodzeniem znajduje miejsce w najróżniejszych dietach odchudzających. Można go gotować i smażyć. Idealnie pasuje zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Idealny składnik uniwersalny. Przedstawię Ci sposób, jak idealnie ugotować ryż, tak aby był jeszcze smaczniejszy.
Wysyp ryż z torebki i wrzuć go do miski. Następnie zalej wodą i zacznij go mieszać rękoma. Wylej wodę i powtarzaj czynność do czasu, aż woda będzie idealnie czysta.
Potem umieść ryż w garnku, dolej wody i zacznij gotować na mocnym ogniu przez kilka minut. Do gotującego ryżu dodaj sól oraz masło. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż w ciepłej wodzie na około pół godziny, tak aby był idealnie miękki. Gotowe!