Kucharz pewnej restauracji zdradził mi sekret: Idealny ryż – jak go przygotować, aby był jeszcze smaczniejszy.

Zdradzę Ci sekret jak ugotować ryż, aby był jeszcze smaczniejszy

Ryż to popularny składnik dań, który uwielbiają niemal wszyscy. Znany zastępca ziemniaków i makaronu składa się głównie z dobrych, złożonych węglowodanów i nie zawiera glutenu. Biały często gości w dietach kulturystów.

Brązowy z powodzeniem znajduje miejsce w najróżniejszych dietach odchudzających. Można go gotować i smażyć. Idealnie pasuje zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych. Idealny składnik uniwersalny. Przedstawię Ci sposób, jak idealnie ugotować ryż, tak aby był jeszcze smaczniejszy.

Składniki

  • 1 paczka ryżu
  • 0,5 litra wody do gotowania
  • 1/4 kostki masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Jak przyrządzić?

Wysyp ryż z torebki i wrzuć go do miski. Następnie zalej wodą i zacznij go mieszać rękoma. Wylej wodę i powtarzaj czynność do czasu, aż woda będzie idealnie czysta.

Przepłukany ryż zalej zimną wodą, przykryj i odstaw na dwie godziny. Po upływie kilku godzin wylej wodę i ponownie przepłucz.

Potem umieść ryż w garnku, dolej wody i zacznij gotować na mocnym ogniu przez kilka minut. Do gotującego ryżu dodaj sól oraz masło. Następnie wyłącz ogień i pozostaw ryż w ciepłej wodzie na około pół godziny, tak aby był idealnie miękki. Gotowe!

Tak ugotowany ryż, możesz z powodzeniem wykorzystań do dań mięsnych, mlecznych, a także słodkich deserów.

error: Treść zabezpieczona !!