Pyszny grecki ryż z duszoną kapustą. Odkąd po raz pierwszy zrobiłam to na obiad, rodzina nie chce nic innego jeść
Rok temu udało mi się odwiedzić Ateny i wyspę Korfu – od tego czasu moja miłość do wszystkiego, co greckie, jest nieograniczona.
Szczególnie zauroczyła mnie kuchnia, ale nie zwykłe i dobrze znane potrawy jak np. sałatka grecka lub musaka, ale coś, czego zwykle nie znajdziesz w naszych lokalnych restauracjach. Jednym z tych znalezisk był przepis na Lahanorizo. To proste i smaczne danie domowej kuchni greckiej, oparte na duszonej kapuście z ryżem.
SKŁADNIKI
- 700–800 g kapusty (mała główka kapusty)
- 130 g ryżu
- 1 cebula
- 1-2 marchewki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1,5 łyżki wody
- sól, przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
Umyj i obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w dużą kostkę, marchewkę w plasterki lub zetrzyj ją na tarce. Dostosuj ilość marchwi do swoich upodobań. Ja zwykle biorę jedną duża sztukę.
Podsmaż cebulę i marchewkę na oleju roślinnym na średnim ogniu.
Umyj główkę kapusty pod bieżącą wodą. Pokrój ją na kilka części, aby ułatwić siekanie. Posiekaj kapustę ostrym nożem, a następnie dodaj do marchewki i cebuli na patelni.
Wlej szklankę wody na patelnię, przykryj naczynie pokrywką i duś przez około 15 minut. Okresowo mieszaj warzywa podczas duszenia.
Dodaj do warzyw umyty ryż, koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj. Trzymaj naczynie na średnim ogniu przez 20–25 minut. Czas gotowania może się różnić w zależności od odmiany ryżu.
5 minut przed końcem gotowania dodaj sól i przyprawy. Możesz użyć czarnego pieprzu (w ziarnach), zmielonej kolendry i chili.Przed podaniem możesz posypać danie pietruszką.
To wszystko, pyszne i sycące danie Lahanorizo jest gotowe. Smacznego!
Moim zdaniem Lahanorizo jest jedną z najsmaczniejszych greckich potraw narodowych. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Danie przygotowane według tego przepisu jest soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Jest łatwe do przygotowania, nawet dla początkujących w kuchni. Ponadto możesz przygotować różne odmiany Lahanorizo, dodając do smaku mięso, grzyby lub dowolne warzywa .