Przepis z restauracji: To najsmaczniejsza pierś z kurczaka, jaką kiedykolwiek zrobiłam.

Kurczak jest wdzięcznym składnikiem, jeśli nie masz czasu na przygotowywanie obiadu lub kolacji przez długi czas. U nas królują faszerowane roladki z kurczaka, które są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz.

Składniki:

Na ziemniaki:

  • 4-5 ziemniaków
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 30 ml oleju roślinnego

Na mięso:

  • mielona czerwona papryka
  • zmielony czarny pieprz
  • sól
  • ulubione zioła
  • 3 piersi z kurczaka

Na domowy majonez:

  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Do nadzienia:

  • pietruszka
  • 150 g sera
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, dodaj mieloną paprykę, czarny pieprz i olej.

Wszystko dokładnie wymieszaj ręką. Pierś z kurczaka przekroić poziomo na pół, przykryć folią i rozbić tłuczkiem.

Wymieszaj sól, mielony pieprz i ulubione zioła w małej misce. Posyp mieszanką mięso z obu stron i rozetrzyj je dłonią.

Dodaj olej, ocet, jajko, musztardę, rozgnieciony czosnek i wszystko do szklanki blenderem ręcznym. Na twardej powierzchni wymieszaj posiekaną natkę pietruszki, starty ser i czosnek.

Posmaruj majonezem piersi z kurczaka. Dodać nadzienie i zawinąć mięso.

Roladki ułożyć w formie ziemniaczanej. Wierzch posmarować majonezem.

Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C. Po upływie tego czasu wierzch kurczaka posypać tartym serem i piec jeszcze 5 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu możemy podawać. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!