Złote Roladki z kurczaka – Smak mile zaskoczył mnie i gości. Rodzina nie chce odejść od stołu.
Filet z kurczaka to mięso, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Delikatne, zdrowe, idealne do marynowania, sałatek czy jako podstawa dania.
Jednym z ciekawszych przepisów na przygotowanie filetu z kurczaka są roladki z kurczaka z ciekawym nadzieniem, które składa się między innymi z roztopionego serem i orzechów.
Roladki zachwycają smakiem i są łatwe w przygotowaniu. Oto przepis.
Potrzebne będą następujące składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- średniej wielkości cebula
- średniej wielkości marchewka
- 100 gram śmietankowego topionego sera
- 40 g bułki tartej
- olej słonecznikowy
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować roladki z kurczaka?
W pierwszym etapie należy umyć filety, pokroić je na nieco cieńsze plastry i rozbić, pamiętając by robić to delikatnie, bowiem filet z kurczaka podczas rozbijania łatwo uszkodzić. Rozbite mięso należy posolić i popieprzyć.
Przygotowanie nadzienia.
Cebulę należy obrać i posiekać, następnie smażyć kilka minut na oleju słonecznikowym. Do smażonej cebuli należy dodać marchew, wcześniej startą na tarce o dużych oczkach. Całość należy gotować do uzyskania miękkości. Końcowym etapem jest dodanie soli i pieprzu do smaku.
Ser topiony należy pokroić na mniejsze kostki i włożyć na rozgrzaną patelnię, by się roztopił. Podgrzewamy do chwili, gdy stanie się jednorodną masą. Masę przekładamy do miski i dodajemy posiekane orzechy a także smażoną wcześniej cebulę z marchewką. Całość trzeba dokładnie wymieszać.
Przygotowanie roladek.
Na skraj filetu z kurczaka kładziemy jedną łyżkę przygotowanego nadzienia i zawijamy fileta w rolkę. Tak postępujemy z każdym przygotowanym filetem.
Przygotowane roladki trzeba rzecz jasna zamoczyć z każdej strony w roztrzepanym jajku a później w bułce tartej. Smażymy na oleju słonecznikowym, pamiętając, by przyrumieniły się z każdej strony. Po smażeniu można odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.