Roladki z kurczaka z serem i pietruszką – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach.

Roladki z kurczaka z serem i pietruszką – sposób przygotowania

Z piersi kurczaka nie tylko możesz zrobić obowiązkowe kotlety, ale też świetne roladki. Spróbuj ich nadziewanych serem i pietruszką, nie pożałujesz.

Do mięsa

  • pierś z kurczaka – 3 szt
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz – do smaku
  • oregano – 1 łyżeczka
  • suszony czosnek – 1 łyżeczka
  • twardy ser – 150 gr
  • pietruszka – w razie potrzeby

Na ziemniaki

  • ziemniaki – 5 szt
  • sól – 2 łyżeczki
  • słodka papryka – 1 łyżeczka
  • oregano – 1 łyżeczka
  • świeżo zmielony pieprz – do smaku
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki

Do majonezu

  • jajko – 1 szt
  • olej – 100 ml
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • ocet – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • czosnek – 2 ząbki

Przygotowanie

Ziemniaki pokroić w talarki, przełożyć do miski, dodać sól, słodką paprykę, oregano i pieprz, dodać olej i wymieszać. Pozwól im odpocząć przez 15 minut.

Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż, aby była cieńsza. Następnie poklep mięso z obu stron. Wymieszaj sól, oregano i pieprz w misce i dopraw mięso tą mieszanką. Wmasuj w nie wszystkie przyprawy dłońmi. W misce ubij jajka, dodaj olej, ocet, musztardę, przeciśnij czosnek i sól. Następnie za pomocą blendera ręcznego ubij domowy majonez. Rozłóż około połowy majonezu na jednej stronie mięsa.

Twardy ser zetrzyj na grubej tarce, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj oba składniki, a następnie rozłóż je na plastrach mięsa (ale zachowaj około jednej trzeciej mieszanki na później). Następnie zwiń je w rulon.

Połóż ziemniaki na dnie naczynia do zapiekania i ułóż na nich roladki z kurczaka. Następnie posmaruj resztą majonezu. Formę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec mięso przez około 60 minut. Następnie posyp pozostałym serem i natką pietruszki wierzch bułek i ponownie włóż je do piekarnika na kolejne 10 do 15 minut.

error: Treść zabezpieczona !!