Roladki schabowe – jak smacznie i oryginalnie przygotować schab. Hit każdego przyjęcia

Mięso pokroić w plastry na szerokość ok. 1,5 cm. Rozbić go tłuczkiem i posypać solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, dodać masło, a następnie wrzucić drobno posiekany czosnek i zeszklić go. Na patelnię dorzucić pokrojony w plastry por. Całość podsmażać ok. 10 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Na tarce zetrzeć ser żółty. Wymieszać go z zimnym porem. Na schab nakładać porcjami farsz i całość zwinąć w roladkę, którą należy spiąć wykałaczką. Roladki obsmażyć na oleju na słoty kolor.

Sos serowo – grzybowy:

W garnku roztopić łyżkę masła, wrzucić pokrojone pieczarki i wszystko razem podsmażyć, a następnie zalać wodą. Wrzucić kostkę sera i dusić ok 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec całość zmiksować na gładki, kremowy sos.

Do naczynia żaroodpornego włożyć roladki i zalać je sosem. Wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160 stopni. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!