Kupiłam cały schab, plastry boczku i upiekłam taką roladę: Cała rodzina oszalała.

Jeśli zawsze zastanawiasz się, jakie danie przygotować na świąteczny stół, ten przepis jest dla Ciebie. Zdecydowanie musisz przygotować tą niezwykle soczystą i przepyszną roladą mięsną z genialnymi dodatkami.

Potrzebujesz:

  • 2 kg schabu
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 600 g grzybów
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g wędzonej szynki
  • plastry boczku
  • 100 g rodzynek

Marynata

  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g sosu sojowego
  • sól dla smaku

Dodatkowo:

  • ziemniaki ilość według potrzeby
  • 2 cebule
  • Oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml wody
  • 250 ml wina musującego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj marynatę. Włóż ząbki czosnku do naczynia, dodaj tymianek, posiekaną natkę pietruszki, zalej sokiem z pomarańczy i cytryny oraz oliwą z oliwek. Na koniec połącz czerwoną paprykę, mielony czarny pieprz i miód. Wymieszaj za pomocą blendera. Dodaj sól do smaku i sos sojowy.

Schab przekrój wzdłuż na środku mięsa, ale uważaj aby nie przekroić go do końca.

Następnie powoli odwijaj i przecinaj mięso tak, aby ze schabu powstał cienki mięsny placek. Zrób to samo z drugą połową.

Nałóż jedną trzecią marynaty na mięso.

Zwiń mięso, połóż je na blaszce i rozprowadź pozostałą połowę marynaty na wierzchu.

Roladę wstaw do lodówki na 4 godziny. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Oczyść  grzyby, cebulę i drobno pokrój.

Wlej olej na patelnię i pokrój czosnek na małe kawałki. Dodaj czosnek do oleju i podsmaż. Następnie dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Posól dla smaku. Po chwili dodaj też grzyby.

Duś do miękkości. Następnie dodaj pokrojoną wędzoną szynkę i smaż razem na wolnym ogniu przez chwilę.

Zamarynowany schab przenieś na blat i rozwiń. Na wierzchu ułóż plastry boczku i przygotowane nadzienie.

Na koniec posyp rodzynkami i ponownie zwiń.

Całą rolkę zwiąż sznurkiem, aby się nie rozpadła i aby nadzienie nie wyciekało.

Obierz ziemniaki i cebulę. Cebulę pokrój w paski i ziemniaki pozostaw w całości lub pokrój w grubsze plasterki. Posól i posyp czarnym pieprzem. Ułóż roladę na środku.

Ziemniaki polej oliwą. Następnie zalej wszystko winem i wodą. Na koniec ponownie posmaruj roladę pozostałą marynatą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut.

Ziemniaki i roladę przełóż na talerz do serwowania. Resztę soków powstałych w trakcie pieczenia wymieszaj z cebulą. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą, którą wcześniej wymieszasz w szklance wody. Wlej mieszaninę do garnka i chwilę gotuj sos aż zgęstnieje.

Na koniec wymieszaj sos z cebulą za pomocą blendera. Gotowy sos będzie doskonałym dodatkiem do mięsnej rolady. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!