Kupiłam cały schab, plastry boczku i upiekłam taką roladę: Cała rodzina oszalała.
Jeśli zawsze zastanawiasz się, jakie danie przygotować na świąteczny stół, ten przepis jest dla Ciebie. Zdecydowanie musisz przygotować tą niezwykle soczystą i przepyszną roladą mięsną z genialnymi dodatkami.
Potrzebujesz:
- 2 kg schabu
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 600 g grzybów
- 4 ząbki czosnku
- 100 g wędzonej szynki
- plastry boczku
- 100 g rodzynek
Marynata
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 2 łyżki miodu
- 200 g sosu sojowego
- sól dla smaku
Dodatkowo:
- ziemniaki ilość według potrzeby
- 2 cebule
- Oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 250 ml wody
- 250 ml wina musującego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj marynatę. Włóż ząbki czosnku do naczynia, dodaj tymianek, posiekaną natkę pietruszki, zalej sokiem z pomarańczy i cytryny oraz oliwą z oliwek. Na koniec połącz czerwoną paprykę, mielony czarny pieprz i miód. Wymieszaj za pomocą blendera. Dodaj sól do smaku i sos sojowy.
Schab przekrój wzdłuż na środku mięsa, ale uważaj aby nie przekroić go do końca.
Następnie powoli odwijaj i przecinaj mięso tak, aby ze schabu powstał cienki mięsny placek. Zrób to samo z drugą połową.
Nałóż jedną trzecią marynaty na mięso.
Zwiń mięso, połóż je na blaszce i rozprowadź pozostałą połowę marynaty na wierzchu.
Roladę wstaw do lodówki na 4 godziny. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Oczyść grzyby, cebulę i drobno pokrój.
Wlej olej na patelnię i pokrój czosnek na małe kawałki. Dodaj czosnek do oleju i podsmaż. Następnie dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Posól dla smaku. Po chwili dodaj też grzyby.
Duś do miękkości. Następnie dodaj pokrojoną wędzoną szynkę i smaż razem na wolnym ogniu przez chwilę.
Zamarynowany schab przenieś na blat i rozwiń. Na wierzchu ułóż plastry boczku i przygotowane nadzienie.
Na koniec posyp rodzynkami i ponownie zwiń.
Całą rolkę zwiąż sznurkiem, aby się nie rozpadła i aby nadzienie nie wyciekało.
Obierz ziemniaki i cebulę. Cebulę pokrój w paski i ziemniaki pozostaw w całości lub pokrój w grubsze plasterki. Posól i posyp czarnym pieprzem. Ułóż roladę na środku.
Ziemniaki polej oliwą. Następnie zalej wszystko winem i wodą. Na koniec ponownie posmaruj roladę pozostałą marynatą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez około 40 minut.
Ziemniaki i roladę przełóż na talerz do serwowania. Resztę soków powstałych w trakcie pieczenia wymieszaj z cebulą. Następnie dodaj skrobię kukurydzianą, którą wcześniej wymieszasz w szklance wody. Wlej mieszaninę do garnka i chwilę gotuj sos aż zgęstnieje.