Domowa rolada z kurczaka – lepsza niż kupne wędliny – szybko i smacznie. Robię prawie co każdy weekend

Najlepsze dodatki na kanapkę czy na przystawkę na stół to oczywiście przygotowane domowe wyroby. Wystarczy kilka prostych składników!

Przygotowanie rolady jest bardzo proste i nikt nie powinien mieć z tym problemu. Rolada z kurczaka o oryginalnym smaku jest pyszna i soczysta. Zapewne jeszcze nieraz powrócisz do tego przepisu i niejeden smakosz zapyta jak ją przygotować.

Składniki:

  • 1 kurczak,
  • 100 gramów orzechów włoskich (opcjonalnie),
  • 30 gramów żelatyny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Mięso można ugotować lub udusić zgodnie z dalszymi wskazówkami. Mięso włożyć na patelnię bez dodawania tłuszczu. Dusić kurczaka na małym ogniu. Posolić i popierzyć je, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem przykryć i dalej dusić na małym ogniu.

Rozcieńczyć żelatynę w ciepłej, ale wcześniej przegotowanej wodzie. Mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia, aby nie zrobiły się grudki.

Mięso powinno dusić się ok 35 minut we własnym soku. Kiedy będzie już gotowe odstawić je do ostygnięcia, a następnie oddzielić od kości.

Rozcieńczoną żelatynę wymieszać z powstałym płynem z duszenia mięsa. Składniki przelać do pustej i plastikowej butelki, dobrze zakręcić i włożyć ją do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Do mięsa dla lepszego smaku można dać orzechy i podsmażoną cebulę. Kiedy rolada jest już gotowa wystarczy przeciąć butelkę i wyjąć ją.

Do domowej rolady można użyć innych, ulubionych dodatków, które nadadzą mięsu oryginalny, pyszny smak jak np. warzywa, groszek, kukurydza, zioła czy polecane orzechy. Takiej rolady nie można kupić w żadnym sklepie. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!