Przygotuj coś szybkiego i pysznego dla rodzinki. Ciasto mięsne to mój hit na każdym przyjęciu.

Mięsna roladka w cieście francuskim to szybkie i bardzo efektowne danie.

Sprawdzi się jako domowy obiad i jako danie na kolację dla znajomych. Wystarczy opakowanie sklepowego ciasta francuskiego, a resztę składników z pewnością znajdziesz w swojej lodówce.

Składniki: 

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 dkg dowolnego mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko klasy M
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • odrobina papryki mielonej i majeranku lub inne ulubione przyprawy do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ciasto ułóż na stolnicy. Wybierz podłużną brytfankę, w której będziesz piec i połóż ja na środku ciasta. Licząc około 5 centymetrów od dłuższych brzegów formy, zrób nożem nacięcia co 3 centymetry. Tak przygotowane ciasto umieść w brytfannie.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na gorącym oleju. Czosnek drobno posiekaj, dodaj do cebuli. Uważaj, by się nie przypalił, bo stanie się gorzki.

Dodaj mięso i smaż, aż będzie gotowe. Posól i popieprz wedle uznania, dodaj ulubione przyprawy i łyżkę kwaśnej śmietany. Wymieszaj.

Mięsne nadzienie ułóż na francuskim cieście. Pocięte boki ciasta zaplataj na wierzchu jak warkocz. Jajko roztrzep w kubeczku i posmaruj nim wierzch ciasta.

Wstaw wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 35 minut. Podawaj ciepłe. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!