Miękka i soczysta roladka z mięsa mielonego wg przepisu mojej babci: Każdy ją uwielbia, dlatego zdradzam przepis

Rolada-mięsna to świetny sposób na rodzinny obiad. Prosta i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie doskonała w smaku.

Możesz ją serwować na ciepło oraz zimno. Wspaniale wygląda po upieczeniu. Warto pamiętać, że roladę możesz przygotować i zamrozić, a kiedy przyjdą goście wystarczy wyjąć ją z zamrażalnika i upiec. Nie ma nic prostszego.

Zapraszam do przepisu!

Składniki do rolady mięsnej:

  • 1 kg zmielonego mięsa wieprzowego,
  • 100 ml mleka,
  • dwa / trzy ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu czarnego,
  • dodatkowo przyprawy np.: zioła prowansalskie, słodka papryka itp.

Do środka rolady potrzebujemy:

  • musztarda lub ketchup (co bardziej wolisz),
  • żółty ser.

Pozostałe składniki:

  • kwaśna śmietana.

Wykonanie: 

Dla lepszego smaku przygotuj mięso dzień wcześniej. Zmielone mięso wieprzowe połącz z przyprawami. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z mięsem. Dodaj mleko i odrobinę soli.

Całość wyrób na jednolitą masę i odstaw do lodówki. Kolejnego dnia podziel mięso na dwie równe części i uformuj z nich dwa prostokąty.

Zetrzyj na tarce ser. Roladę posmaruj musztardą lub ketchupem a na wierzch dodaj tarty ser.

Mięso zwiń w rolady. Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem. Roladę delikatnie przełóż do blaszki.

Posmaruj wierzch kwaśną śmietaną (ja daję jej sporo) i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 45 minut.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!