Rolada daktylowa z orzechami i sezamem. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch. Przepis.

Rolada daktylowa z orzechami i sezamem – sposób przygotowania

Z daktyli i orzechów można przygotować bardzo ciekawe nieupieczone słodycze. Nie umieścisz w nim mąki, jajek ani cukru, więc wszystko jest naturalnie słodkie i zdrowe.

Składniki

  • daktyle – 500 gr
  • masło – 20 gr
  • orzechy – 150 gr
  • sól – 1 szczypta
  • mielony cynamon – 1 szczypta
  • sezam – wedle uznania
  • olej – w razie potrzeby

Rozpuść masło na patelni i podsmaż na nim mieszankę grubo posiekanych orzechów na małym ogniu. Który wybierzesz, zależy od Ciebie, wybierz swój ulubiony. Po minucie dodaj daktyle do orzechów. Smażyć i obracać, aż daktyle zaczną mięknąć i powstanie gęsta mieszanka. Do pokruszonych daktyli dodać szczyptę soli i cynamonu, ponownie wymieszać i zdjąć z palnika.

Po co najmniej 15 minutach, gdy mieszanina ostygnie, weź folię spożywczą i natłuść jej wnętrze. Uformuj wałek, który ostatecznie podzielisz na dwie części, łatwiej będzie z nim pracować. Każdą połówkę ponownie zawinąć w naoliwioną folię, tak aby wałek miał maksymalną średnicę 2 centymetrów. Następnie rozpakuj, posyp sezamem i ponownie zawiń. Powtarzaj, aż rolada będzie całkowicie pokryta sezamem.

Zawiniętą w folię roladę włożyć do zamrażarki na 2 godziny, aby stwardniała. Następnie ostrym nożem pokrój ją w koła o grubości około centymetra i podawaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!