Jeżeli masz w domu kilka jabłek koniecznie wypróbuj ten przepis na miękkie rogaliki. Można zamiast jabłek z powodzeniem wykorzystać dżem, mak lub orzechy włoskie. Odmierzając proporcję wykorzystujemy szklankę o pojemności 200 ml.
Jeżeli używasz jabłek:
Nadzienie z wykorzystaniem orzechów:
Do pieczenia:
Przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, jajka, cukier, skórkę z cytryny i śmietanę. Drożdże rozrabiamy z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże oraz roztopione masło.
Ciasto wyrabiamy ręcznie przez minimum 10 minut, aż będzie gładkie. Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka ścieramy na tarce i dodajemy do nich cukier i cynamon. Orzechy należy zalać gorącym mlekiem i wsypać cukier. Identycznie postępujemy z nadzieniem makowym.
Ciasto rozkładamy na wcześniej posypanym mąką blacie i kroimy na 8 części. Z każdej części formujemy kulę, którą rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąty. W szerszym miejscu trójkąta umieszczamy wybrane nadzienie. Następnie zwijamy ku cienkiej końcówce.