Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. To idealne ciasto na niedzielny deser – zawsze pięknie wyrasta, a jeszcze lepiej pachnie i smakuje!
W dużej szklanej misce, umieść 1 kg sera twarogowego, 100 ml śmietany 36%, 500 g mleka skondensowanego, 6 żółtek, sok i utartą skórkę z cytryny oraz zawartość 2 saszetek z budyniem śmietankowym. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki za pomocą miksera na najwyższych obrotach.
Po około 15 minutach konsystencja powinna być gładka i idealnie połączona. W osobnej misce ubij 6 sztuk białek z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie już sztywna, wymieszaj ją za pomocą dużej łyżki. Do tortownicy przelej ubite chwilę wcześniej białka oraz masę serową i umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upływie 30 minut, zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni, pozostaw w nim ciasto jeszcze przez kolejne 40 minut – możesz przykryć je dodatkowo papierem do pieczenia.