Zawsze pięknie rośnie i nigdy nie opada: Pyszny sernik – Znika ze stołu naprawdę w mgnieniu oka.

Przepyszny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik z mlekiem skondensowanym oraz świeżą i niezwykle aromatyczną skórką z cytryny, zachwyci podniebienia zarówno Twojej rodziny, jak i gości.

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. To idealne ciasto na niedzielny deser – zawsze pięknie wyrasta, a jeszcze lepiej pachnie i smakuje!

Składniki, których będziesz potrzebować do przygotowania sernika:

  • Biały ser twarogowy w wiaderku – 1 kg
  • Śmietana 36% – 100 ml
  • Słodzone mleko skondensowane w puszce – około 500 g
  • Budyń śmietankowy w proszku bez dodatku cukru – 2 opakowania
  • Białka – 6 szt
  • Żółtka – 6 szt
  • Sok z 1 cytryny
  • Skórka z 1 cytryny
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

W dużej szklanej misce, umieść 1 kg sera twarogowego, 100 ml śmietany 36%, 500 g mleka skondensowanego, 6 żółtek, sok i utartą skórkę z cytryny oraz zawartość 2 saszetek z budyniem śmietankowym. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki za pomocą miksera na najwyższych obrotach.

Po około 15 minutach konsystencja powinna być gładka i idealnie połączona. W osobnej misce ubij 6 sztuk białek z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie już sztywna, wymieszaj ją za pomocą dużej łyżki. Do tortownicy przelej ubite chwilę wcześniej białka oraz masę serową i umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Po upływie 30 minut, zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni, pozostaw w nim ciasto jeszcze przez kolejne 40 minut – możesz przykryć je dodatkowo papierem do pieczenia.

Po upływie określonego czasu, uchyl drzwi od piekarnika i pozwól ciastu wystygnąć. Możesz je udekorować wedle swoich upodobań. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!