Roladki z mięsem mielonym, które rodzina uwielbia. Przepis z patelni nie dający odejść od stołu.

Dzisiaj przedstawiamy smażone roladki z mięsem mielonym, które można przygotować na patelni. Piekarnik nie będzie potrzebny.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 g soli
  • 150 ml śmietany
  • 20 ml oleju
  • 20 ml mleka

Składniki na nadzienie:

  • 300 g mięsa mielonego
  • 3 g pieprzu
  • 150 g sera twardego
  • 5 g majeranku
  • 5 g soli
  • 1 sztuka cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 sztuka jajka

Dodatkowe składniki:

  • olej do smażenia
  • 50 ml wody

Instrukcje przygotowania:

Połącz mąkę, sól, mleko, olej, śmietanę i proszek do pieczenia w misce, aby uzyskać jednolite, gęste ciasto. Przykryj je folią i odstaw na 15 minut. Przenieś ciasto na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na grubość około jednego centymetra.

W osobnej misce połącz mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę, starty ser, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i majeranek. Wymieszaj dokładnie. Rozsmaruj farsz mięsny na rozwałkowanym cieście, a następnie zawiń w roladę. Wygładź brzegi i pokrój roladę na kawałki szerokości około 3 centymetrów.

Smaż roladki na patelni z dodatkiem oleju, aż się zezłocą z obu stron. Dodaj 50 ml wody, przykryj patelnię pokrywką i dusić przez około 20 minut na małym ogniu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!