Mąka, twaróg, masło i tajny składnik – Smakowite roladki twarogowe tylko w 20 minut

Mąka, twaróg, masło i tajny składnik wiórki kokosowe. Smakowite bułki twarogowe tylko w 20 minut! Sprawdź jakie to proste.

Kiedyś  nie lubiłam się z ciastem drożdżowym. Nie chcieliśmy mieć ze sobą nic wspólnego. Nawet pieczenie według instrukcji było zmorą. Nie wiedziałam, w czym tkwił problem? Wolałam łatwiejsze pieczenie. Aż wreszcie natknęłam się na fajną receptę, według której bazą jest twaróg.

To dzięki niemu na mojej twarzy pojawił się uśmiech, kiedy zrobiłam pierwsze bułki twarogowe. Robiłam je z cukrem w środku. Kiedy mi się znudziły, znalazłam nową odsłonę. Dzięki wiórkom kokosowym moje nowe wypieki stały się idealną kombinacją!

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 250 g twarogu
  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Na początku rozgnieć widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji połączenie pokrojonego w kostkę masła, twarogu i soli.

Później wsyp przesianą mąkę i dorzuć jeszcze proszek do pieczenia. Zacznij ugniatać ciasto, dodając pomału mąkę, która została (sama zdecydujesz, kiedy przestać), aż osiągnie odpowiednią lepkość.

Przekrój na dwa osobne kawałki i każde z osobna wałkuj tak długo, aż osiągnie 2-3 mm grubości. Resztki krawędzi odetnij.

Na obie części ciasta nasyp wiórki kokosowe i cukier. Teraz zawiń to wszystko w rulon.

Pokrojone na 5 cm porcje, połóż na papier do pieczenia, którym wcześniej wyłożysz blachę. Pieczenie ma odbywać się w 180 stopniach przez 20 minut.

Użyj cukru pudru na koniec. I już gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!