Odniesiesz zdecydowany sukces: Potrzebujesz 3 ziemniaków, proszku do pieczenia i mąki kukurydzianej.

Doskonałe domowe chrupki ziemniaczane, które przebiją również klasyczne chipsy ziemniaczane. Dzieci uwielbiają je i nie ma znaczenia, czy przygotujesz je na słono czy na słodko.

Rezultat jest zawsze fantastyczny i szybki w przygotowaniu. Najlepsza przekąska, jaką kiedykolwiek spróbowałaś – wystarczą tylko 4 składniki.

Składniki:

  • ziemniaki 400 g
  • mąka kukurydziana 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzuć ziemniaki do wody i zagotuj. Gotuj przez około 15 minut lub w zależności od rodzaju gotowanych ziemniaków, aby były miękkie.

Ugotowane ziemniaki odcedzić i rozgnieść. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, który sprawi, że efekt będzie znacznie bardziej chrupiący.

Teraz dodaj cukier – jeśli chcesz mniej słodkich lub słonych chipsów ziemniaczanych, usuń cukier i dodaj sól. Wymieszaj ciasto. Wałkuj ciasto na posypanej mąką blacie. Ciasto pokrój w romby.

Na patelni podgrzej odpowiednią ilość oleju. Usmaż romby na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubionym sosem lub same.

Te chrupki są świetne zarówno na słodko, jak i na słono. Życzymy smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!