Ciasto Fantazja – obłęd w smaku, prostota w przygotowaniu i genialna oszczędność czasu. Oto przepis.

Zacznijmy od przygotowania mieszanki kefiru z sodą oczyszczoną, którą należy odstawić na około 2 minuty.

Następnie, do tej mieszanki dodajemy cukier, olej roślinny oraz jajka, wszystko dokładnie mieszając do uzyskania gładkiej masy. Mąkę i kakao przesiewamy do tej masy, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.

Formę na ciasto, niezależnie od jej kształtu, wykładamy pergaminem lub papierem do pieczenia, a następnie wlewamy do niej ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i, gdy osiągnie żądaną temperaturę, wkładamy do niego ciasto, piekąc je przez 30-35 minut.

W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem kremu. W garnku mieszamy cukier wanilinowy, mąkę, cukier i jajka, używając trzepaczki do dokładnego połączenia składników. Dodajemy mleko, a następnie całość podgrzewamy na palniku, zwracając uwagę, by nie doprowadzić do wrzenia, lecz tylko do zgęstnienia. Po zgęstnieniu dodajemy masło, mieszając do uzyskania gładkiej masy, którą następnie odstawiamy do ostudzenia.

Gdy ciasto upiecze się i wystygnie, zdejmujemy z niego cienką, nierówną warstwę i przekrawamy resztę na dwie równe części. Na jedną z nich nakładamy krem, przykrywając ją drugą połówką. Odkrojoną warstwę mielimy blenderem, a następnie obsypujemy nią boki i górę ciasta, ponownie smarując je kremem.

Gotowy deser chłodzimy w lodówce. Przed podaniem można go udekorować orzechami laskowymi lub świeżą żurawiną, aby jeszcze bardziej zachwycić smakiem i wyglądem. Voila, ciasto „Fantazja” jest gotowe do podania, obiecując wyśmienity smak, który z pewnością zachwyci zarówno bliskich, jak i dalekich gości.

error: Treść zabezpieczona !!