Proste w wykonaniu i bardzo puszyste ciasto jogurtowe będzie smakować całej rodzinie. Poznaj przepis.

Jeśli jesteś łasuchem tak jak, uwielbiasz słodkości i chcesz dbać o linię, mam dla Ciebie idealny przepis!

Dodam jeszcze, że szykuję go w każdy weekend! Nie dość, że łatwe i szybkie do wykonania, to jeszcze bez mąki i kaszy manny w składzie. Smakuje niczym puszysta pianka.

A zatem oto i przepis:

Składniki:

  • 400 g jogurty tupu greckiego
  • 100 g cukru
  • 50 g skrobi (np. w postaci mąki ziemniaczanej, kukurydzianej czy z tapioki)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli soku z cytryny (lub odrobina kwasku cytrynowego)
  • cukier puder do posypania na wierzchu

Przygotowanie:

Wbij żółtka do miski, a białka dodaj do osobnej. Do żółtek wsyp cukier i ubij je. Połącz z nimi skórkę z cytryny, skrobię, jogurt i wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Z białek ubij sztywną pianę. Zanim to zrobisz, gdy tylko zacznie się lekko pienić, wlej sok z cytryny. (lub dodaj wsyp kwasek) Dodaj pianę do powstałej masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Przygotuj formę o średnicy 20 cm i wyłóż ją pergaminem.

Wlej ciasto na przygotowaną blaszkę.Włóż ją do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 175 °C. Piecz ciasto przez 45 minut. Opcjonalnie posyp cukrem pudrem.

Teraz możesz się zajadać tym lekkim i rajskim smakołykiem! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!