Dodam jeszcze, że szykuję go w każdy weekend! Nie dość, że łatwe i szybkie do wykonania, to jeszcze bez mąki i kaszy manny w składzie. Smakuje niczym puszysta pianka.
Składniki:
Przygotowanie:
Wbij żółtka do miski, a białka dodaj do osobnej. Do żółtek wsyp cukier i ubij je. Połącz z nimi skórkę z cytryny, skrobię, jogurt i wymieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Z białek ubij sztywną pianę. Zanim to zrobisz, gdy tylko zacznie się lekko pienić, wlej sok z cytryny. (lub dodaj wsyp kwasek) Dodaj pianę do powstałej masy jogurtowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Przygotuj formę o średnicy 20 cm i wyłóż ją pergaminem.
Wlej ciasto na przygotowaną blaszkę.Włóż ją do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 175 °C. Piecz ciasto przez 45 minut. Opcjonalnie posyp cukrem pudrem.