Zaczniemy od przygotowania klopsików. Pozwól ryżowi ostygnąć, a sam go ugotuj. W międzyczasie podgrzej dwa litry wody w rondlu. Dodaj posiekaną cebulę, goździki i sól. W misce połącz mięso mielone (ja użyłam wołowiny i wieprzowiny), jajka i ryż.
Przypraw mięso według własnych upodobań. Ja użyłem majeranku, soli i pieprzu. Aby uzyskać jednorodną masę, użyj rąk lub łyżki. Z masy uformuj małe kulki. Dobrze jest opłukać mięso w ciepłej wodzie przed rozpoczęciem pracy z nim.
Gdy woda się zagotuje, dodaj klopsiki do garnka. Powinny się one gotować przez 20-25 minut. Odcedzamy klopsiki z wrzątku i dodajemy do nich sos.
Aby go zagęścić i doprawić, powoli dodajemy mąkę, mleko i przyprawy. Pozostawiamy do zagotowania. Konsystencję i smak można dostosować do własnych upodobań. Klopsiki podawaj z młodymi ziemniakami, knedlami domowej roboty lub puree ziemniaczanym. Posyp świeżym koperkiem.