Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami i poznaj klopsiki w nowej odsłonie. Przepis.

Do przygotowania klopsików potrzebne są następujące składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnie wybranego – ja użyłem wołowiny i wieprzowiny).
  • 500 g ryżu
  • 2 łyżki stołowe mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki majeranku

Do przygotowania sosu będziemy potrzebować następujących składników:

  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 100ml mleka
  • 5 goździków
  • Sól – szczypta
  • szczypta cukru

Jak zrobić klopsiki z sosem pomidorowym

Zaczniemy od przygotowania klopsików. Pozwól ryżowi ostygnąć, a sam go ugotuj. W międzyczasie podgrzej dwa litry wody w rondlu. Dodaj posiekaną cebulę, goździki i sól. W misce połącz mięso mielone (ja użyłam wołowiny i wieprzowiny), jajka i ryż.

Przypraw mięso według własnych upodobań. Ja użyłem majeranku, soli i pieprzu. Aby uzyskać jednorodną masę, użyj rąk lub łyżki. Z masy uformuj małe kulki. Dobrze jest opłukać mięso w ciepłej wodzie przed rozpoczęciem pracy z nim.

Gdy woda się zagotuje, dodaj klopsiki do garnka. Powinny się one gotować przez 20-25 minut. Odcedzamy klopsiki z wrzątku i dodajemy do nich sos.

Aby go zagęścić i doprawić, powoli dodajemy mąkę, mleko i przyprawy. Pozostawiamy do zagotowania. Konsystencję i smak można dostosować do własnych upodobań. Klopsiki podawaj z młodymi ziemniakami, knedlami domowej roboty lub puree ziemniaczanym. Posyp świeżym koperkiem.

Daj nam znać, jak smakowało! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!