Przepyszne ciasto budyniowe – lepiej zrób dwie blachy bo smakuje mistrzowsko

Przepyszne ciasto budyniowe – idealne na każdą okazję.

Lubisz budyń? Ten przepis będzie idealny właśnie dla Ciebie. Ciasto budyniowe jest delikatne, aksamitne, samo rozpływa się w ustach. Twoi goście nie przejdą wobec niego obojętnie i z pewnością poproszą o zdradzenie przepisu.

Do wykonania ciasta potrzebujesz:

  • 9 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru pudy
  • 6 jajek
  • 1 litr mleka
  • 250g masła
  • 80g budyniu waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę, do której dodaj połowę cukru pudru. Miksuj do uzyskania sztywnej konsystencji. Do piany dodaj połowę mąki i delikatnie wymieszaj.

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, następnie wylej przygotowane wcześniej ciasto. Włóż do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piecz około 20 minut, sprawdzając, aby ciasto nie stało się zbyt suche.

Aby przygotować krem wstaw mleko do zagotowania, w międzyczasie w misce ubij żółtka z pozostałym cukrem. Następnie dodaj pozostałą mąkę i dwie łyżki mleka.

Do lekko ostudzonego mleka dodaj przygotowane żółtka i masło, wszystko dokładnie wymieszaj. Upieczone i ostudzone ciasto wysmaruj kremem

Przed podaniem włóż ciasto do lodówki. Schłodzone będzie smakowało wyśmienicie. Na wierzchu możesz posypać je tartą czekoladą lub kakao. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!