W pierwszej kolejności nagrzej piekarnik do 180 stopni. Oddziel białka i żółtka. Wrzuć żółtka i cukier do miski i ubijaj, aż konsystencja będzie pienista.
W międzyczasie rozpuść czekoladę w kuchence mikrofalowej. Do miski dodaj rozpuszczoną czekoladę, mleko, masło i ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie dodawaj stopniowo do miski cały czas mieszając.
Patelnię do ciasta posmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą. Wlej połowę przygotowanego wcześniej ciasta i posyp pokruszonymi herbatnikami (możesz je również wymieszać z ciastem).
Dodaj drugą część ciasta i włóż całość do piekarnika. Piecz około 45 minut. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest już gotowe przy pomocy drewnianego szpikulca. Jeśli ciasto się upiekło, to wyjmij je z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia i udekoruj.