Przepis na odporność z przepisu mojej babci – stosuje codziennie i zapomniałam co to choroba. Oto przepis
Wszakże jest obecnie lato i nie musimy aż tak martwić się o swoje zdrowie, lecz trzeba pamiętać, że zmiany pogodowe mogą nastąpić lada dzień.
Nigdy nie mamy pewności, w którym momencie faktycznie zaczną atakować nas wirusy, a wtedy na dbanie o odporność może być za późno. Dlatego też warto wziąć pod uwagę domowe metody radzenia sobie z odpornością, które z pewnością są znane naszym babciom.
Część z nich nazywa ten magiczny przepis „chłopskim lekarstwem”. Czym on jest i jak on działa?
Czym jest chłopskie lekarstwo
Z pewnością zdarzyło Wam się chociaż raz usłyszeć od kogoś z rodziny, że w razie złego samopoczucia bądź okresu wirusowego, warto zrobić sobie specyfik z chrzanu i miodu. W niektórych rejonach również tutaj pojawia się czosnek.
Z czasem przepis ten zaczął się modyfikować i dodawano do niego takie składniki jak cytryna czy imbir.
Z pewnością brzmi to bardziej zdrowo i skutecznie niż wszelkie suplementy diety, które przeciążają półki sklepowe i zabierają większość czasu antenowego reklam w telewizji.
Z czym radzi sobie babciny specyfik?
Już z samego początku tego artykułu wiecie, że główną zaletą mieszanki chrzanowo-miodowej jest fakt wzmocnienia odporności organizmu, ale nie jest to jedyny plus. Prócz tego ma również działanie przeciwzapalne, oczyszcza krew i zapobiega chorobom serca.
Jeśli macie problemy z cholesterolem bądź ciśnieniem krwi, to również będzie to dobre rozwiązanie dla Was, jak i dla osób walczących z nadmiarem śluzu w układzie oddechowym.
Jak zrobić odpornościową mieszankę
Pierw przygotujcie chrzan (250 gram) i imbir (3 centymetry). Zetrzyjcie je na drobnej tarce, by wyszła papka. Następnie niniejszą papkę zalejcie ciepłą wodą. Wymieszajcie ją i zostawcie pod przykryciem na około pół godziny.
Po tym czasie odcedźcie mieszaninę, wyciskając płyn z papki (najlepiej przez tetrową pieluchę bądź jakąkolwiek czystą ściereczkę). Na koniec dodajcie do tego miód (około 200 gram) oraz cytrynę (a dokładniej sok z jednej cytryny). I gotowe, czas dbać o swoją odporność.
Na inne dolegliwości
Jeśli macie problemy z gardłem, składniki z poprzedniego przepisu spiszą się również w tym momencie. Wystarczy, że połączycie miód z chrzanem.
Taką mieszankę należy spożywać 3 razy dziennie po jednej łyżeczce, aby już po kilku dniach poczuć ulgę w kwestii gardła.
Jeśli natomiast dopadnie Was coś gorszego, pokroju grypy bądź zapalenia płuc, należy na grubej tarce zetrzeć chrzan i zalać w słoiku około 150 gramami miodu, a po tym zostawić zamkniętą mieszankę przez dobę, aż do jej „przesiąknięcia”.
Po tym wystarczy ją odcedzić i spożywać sok 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Należy pamiętać natomiast, że taką miksturę można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 6 dni.