Mini przekąski z kurczakiem na każdą okazję – zrobiłam ostatnio na urodziny i goście zjedli wszystkie

Składniki:

  • 250 gr piersi z kurczaka;
  • 1 jajko
  • 25 gr mąki pełnoziarnistej
  • 30 gr dobrego sera np. mozzarella
  • 100 gr twarogu
  • 1 cebula
  • ulubione przyprawy
  • świeży koperek

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Następnie pokrój również cebulę i przemiel wraz z mięsem w maszynce do mielenia mięsa. Oddziel biało i żółtko jajka. Żółtko odstaw w miseczce w miejsce o pokojowej temperaturze, a białko dodaj do zmielonego mięsa z cebulą.

Następnie dodaj mąkę, a także ulubione przyprawy, w tym sól i pieprz. Jeśli jesteś fanem ostrych smaków, dodaj chili w proszku lub inną mocną przyprawę dla wzmocnienia walorów.

Wymieszaj wszystkie składniki razem. Drewnianą łyżką wyłóż mięso na blaszkę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia. Uformuj wszystko w spłaszczoną kulkę.

W osobnej misce twarożek wymieszaj z żółtkiem oraz koperkiem. Małą łyżeczką wyłóż taki farsz na spłaszczone mięso. Wierzch posyp startym serem. Danie należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Takie danie warto podawać jako przekąskę.

Po wyjęciu z pieca ostudzić i od razu można jeść. Dla podbicia smaku można połączyć taką przystawkę z jednym z ulubionych sosów.

error: Treść zabezpieczona !!