Jej uniwersalność i zawartość wielu składników odżywczych sprawiają, że jemy ją chętnie i naprawdę często. Dzisiaj podzielę się z tobą klasycznym, ale bardzo pysznym przepisem na pieczoną cukinię.
Samo przygotowanie potrawy zajmie ci zaledwie kilka minut. Będzie to także smaczne danie, ponieważ upieczemy je w piekarniku, a nie na patelni.
Umyj cukinię pod bieżącą wodą, a następnie odkrój obie końcówki. Przygotowane warzywa pokrój w średniej grubości plasterki, a następnie obtocz je w samej mące.
Przygotuj sobie blachę do pieczenia i wyłóż ją specjalnym papierem. Możesz także posmarować ją odrobiną oleju. Na blaszce ułóż wszystkie obtoczone w mące kawałki cukinii.
Dopraw cukinię przyprawami, a także skrop ją olejem. Włącz piekarnik, rozgrzej go do 150 stopni, a następnie piecz w nim cukinię przez 25 minut. Czosnek przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj go z ziołami, śmietaną i sokiem z cytryny.