Jak zatrzymać kiełkowanie ziemniaków zimą i brązowienie bananów – Ta sztuczka sklepowych pracowników Ci w tym pomoże.

Czasami zdarza się, że kupujemy więcej jedzenia, niż możemy zjeść przed oznaczoną na opakowaniu datą ważności, ponieważ po prostu przeliczyliśmy się.

Aby uniknąć trwonienia pieniędzy oraz marnowania zepsutej żywności, zaoferujemy Ci sprytne sposoby na przechowywanie żywności, które pozwolą jej pozostać świeżą i zawsze gotową do spożycia.

Cebulę można przechowywać w starej pończosze, a każdą cebulę oddzielić supełkiem, by mieć ją świeżą i twardą nawet przez kilka miesięcy. Pamiętaj o przechowywaniu jej w chłodnym, suchym miejscu.

Jeżeli chcesz, by jagody pozostały świeże i unikać ich pleśnienia, umyj je w mieszance wody z octem zaraz po powrocie ze sklepu. Zachowają świeżość na dłużej.

Przechowując ziemniaki w miejscu chłodnym, suchym i ciemnym, zapobiegniesz ich kiełkowaniu. Dodatkowy trik to umieszczenie jabłka wśród nich – według wielu osób, zapobiega to kiełkowaniu. Ziemniaki mogą być przechowywane z burakami, które pochłaniają nadmiar wilgoci. Natomiast gałązka z igłą położona na ziemniakach również ochroni je przed wilgocią.

Miód, mimo że drogi, jest wart inwestycji, bo trzymając go w chłodnym miejscu w zamkniętym szklanym pojemniku, zachowa idealny stan przez lata. Zmiana koloru miodu nie wpływa na jego jakość.

Banany, które zawiązane są w plastikowej torebce na końcach, nie będą szybko brązowiałe, ponieważ proces ten spowalnia uwalnianie etylenu. Działa to również na inne owoce przechowywane obok bananów.

Mleko może wytrzymać nawet do 3 miesięcy, jeżeli jest odpowiednio przechowywane. Zmiana konsystencji nie oznacza, że jest zepsute. Jeżeli masz obawy, mrożenie jest bezpieczną opcją przechowywania mleka na później.

Jeżeli masz nadmiar jajek, ubij je ze szczyptą soli, włóż do hermetycznej torby i zamroź. Będą gotowe do użycia nawet po miesiącu czy dwóch.

Zamiast wyrzucać resztki sosu pomidorowego, przenieś je do zamykanej plastikowej torby i używaj mniejszych porcji, zamrażając resztę. To zapobiegnie rozwojowi pleśni.

Drobno posiekane świeże zioła, ułożone warstwami w foremkach do lodu i zalane oliwą z oliwek, będą gotowe do użycia po zamrożeniu, zachowując pełnię smaku i aromatu, bez uszkodzenia przez mróz.

error: Treść zabezpieczona !!