Niezwykle apetyczne, proste kotleciki greckie. Przepis wart zapisania. Hit w mojej kuchni

Niezwykle apetyczne, proste, inspirowane greckimi wyspami, idealne do wplecenia do codziennego menu – takie właśnie w skrócie danie, które zasmakuje z pewnością każdemu.

Można je przyrządzać na wiele sposobów, dlatego nie trzeba się ściśle trzymać przepisu, a za to wykazać się pomysłowością i elastycznością w kuchni. Poniższy przepis na kotleciki z mięsem jest pełnowartościowy, a efekt zachwyci nawet najbardziej kulinarnie wymagające osoby.

Delikatna, soczysta, sycąca i cudownie pachnąca potrawa – czego chcieć więcej?

Potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 200 g sosu pomidorowego,
  • 2 jaja,
  • 2 cebule,
  • mąka,
  • olej,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Przygotowanie:

Myjemy kaszę gryczaną i wsypujemy ją do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy, aż stanie się miękka i studzimy. Cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa cebulę i łączymy ją z mięsem mielonym. Później dodajemy jaja, sól i pieprz – mieszamy.

Do masy dodajemy kaszę i ponownie mieszamy. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kotleciki z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.

Myjemy drugą cebulę, kroimy ją w pół pierścienie, a następnie smażymy ją na drugiej patelni z małą ilością oleju. Dodajemy na patelnię sos pomidorowy i lekko go podgrzewamy. Później kładziemy w niej kotlety i przykrywamy pokrywą.

Na koniec dusimy całość ok. 20-25 minut na średnim ogniu. Danie jest gotowe! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!