Proste ciasto na deser – ciasto znika z blachy w kilka chwil. Rozpływa się w ustach

Najprostsze ciasto, które rozpływa się ustach

Jeśli zaserwujesz rodzinie i znajomym proste ciasto z kakaowym spodem i dodatkiem twarogu, natychmiast stanie się ich ulubionym słodkim przysmakiem.

Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste i z powodzeniem upiecze je nawet początkujący amator niedzielnych wypieków.

Składniki

  • dwie czubate szklanki mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 700 g twarogu
  • 1 paczuszka cukru waniliowego

Jak przyrządzić?

Ciasto tworzymy, łącząc mąkę, cukier, 3 żółtka, masło, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko zagniatamy rękoma. Utworzone ciasto dzielimy na dwie części, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Twaróg rozdrabniamy dodając do niego 150 g cukru pudru, cukier waniliowy i jedno żółtko. Jeśli chcemy uzyskać odrobinę świeżego aromatu, do twarogu możemy dodać startą skórkę od cytryny. Białko ubijamy i mieszamy z twarogiem.

Blachę z wysokimi ściankami wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną połowę ciasta, odwijamy z folii i wałkujemy.

Opcjonalnie możemy rozrywać ciasto i po kawałeczku wyścielić blachę drobnymi kawałeczkami, które po ugnieceniu stworzą jednolitą powierzchnię zakrywającą dno.

Następnie wrzucamy całą masę twarogową, po czym przykrywamy ją drugą warstwą ciasta (ścieramy je na tarce, aby miało nieregularną fakturę). Potem wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Udostępnij przepis rodzinie i znajomym. Niech każdy spróbuje tego pysznego deseru.

error: Treść zabezpieczona !!