Przepisy na bazie ziemniaków znane są od lat, jednak coraz to nowsze pomysły na jadłospisy wypierają tradycję i dania, które kiedyś należy do najpopularniejszych, odchodzą w zapomnienie. Jednak połączenie makaronu oraz ziemniaków zainteresuje nawet najbardziej wybrednego smakosza, który z pewnością poprosi o dokładkę.
Nie mając pomysłu na obiad, warto zajrzeć do kuchni i sprawdzić, co w niej jeszcze pozostało. Wykorzystanie wszystkich składników jest bardzo modnym krokiem, a dodatkowo pozwala na niezmarnowanie niczego w domu.
Ziemniaki to składnik, który zawsze jest dostępny w kuchni, podobnie jak makaron, co potrafi stworzyć pełnowartościowe danie.
Składniki:
Knedle:
Przepis:
Obrać ziemniaki, a następnie umieścić je w dużym garnku z osoloną wodą i odczekać do ich zagotowania. W momencie, kiedy zaczną znacząco mięknąć, można dodatkowo uformować knedle i podobnie jak ziemniaki – ugotować je.
Oba garnki zdjąć z płomienia w tym samym czasie i po zagotowaniu, odcedzić wodę, a następnie przełożyć zarówno ziemniaki, jak i knedle do miski i posmarować je masłem. Opcjonalnie możliwe jest dodanie do nich różnego rodzaju krakersów lub podsmażonego boczku i prażonej cebulki, będącej świetną dekoracją.