Proste, łatwe w przygotowaniu i niezwykle sycące danie z makaronu i ziemniaków. Przepis.

Proste w przygotowaniu i tanie makaronowe danie dla całej rodziny

Przepisy na bazie ziemniaków znane są od lat, jednak coraz to nowsze pomysły na jadłospisy wypierają tradycję i dania, które kiedyś należy do najpopularniejszych, odchodzą w zapomnienie. Jednak połączenie makaronu oraz ziemniaków zainteresuje nawet najbardziej wybrednego smakosza, który z pewnością poprosi o dokładkę.

Sposób na wykorzystanie „resztek” z lodówki

Nie mając pomysłu na obiad, warto zajrzeć do kuchni i sprawdzić, co w niej jeszcze pozostało. Wykorzystanie wszystkich składników jest bardzo modnym krokiem, a dodatkowo pozwala na niezmarnowanie niczego w domu.

Ziemniaki to składnik, który zawsze jest dostępny w kuchni, podobnie jak makaron, co potrafi stworzyć pełnowartościowe danie.

Sposób przygotowania dania

Składniki:

  • makaron (na przykład gnocchi)
  • ziemniaki (wystarczą dwie sztuki na osobę)
  • opcjonalnie: cebula, boczek

Knedle:

  • mąka pszenna (200 g)
  • jajka (2 sztuki)
  • zimna woda (4 łyżki)
  • szczypta soli

Przepis:

Obrać ziemniaki, a następnie umieścić je w dużym garnku z osoloną wodą i odczekać do ich zagotowania. W momencie, kiedy zaczną znacząco mięknąć, można dodatkowo uformować knedle i podobnie jak ziemniaki – ugotować je.

Oba garnki zdjąć z płomienia w tym samym czasie i po zagotowaniu, odcedzić wodę, a następnie przełożyć zarówno ziemniaki, jak i knedle do miski i posmarować je masłem. Opcjonalnie możliwe jest dodanie do nich różnego rodzaju krakersów lub podsmażonego boczku i prażonej cebulki, będącej świetną dekoracją.

W przypadku braku chęci tworzenia własnych knedli, można wykorzystać gotowe gnocchi.

error: Treść zabezpieczona !!