Solone pomidory na zimę – bank witamin. Zimą podziękujesz mi za ten przepis

Jesień jest idealną porą na przygotowanie przetworów na zimę. Oprócz dżemów i surówek w słoikach można również zamknąć pomidory. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć ich smakiem w długie zimowe wieczory.

Poniżej przedstawiamy przepis na szybkie i proste w wykonaniu, lekko solone pomidory. Będą one idealną przystawką oraz dodatkiem do obiadów. Z pewnością zasmakują Twojej rodzinie i znajomym! 

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • liście chrzanu,
  • koper, pietruszka
  • kilka ziaren pieprzu.

Przygotowanie:

Aby pomidory były smaczniejsze, należy przestrzegać kilku zasad. Konieczne jest, aby wybrać małe pomidory o średnicy ok. 5-6 centymetrów. W każdym pomidorze należy zrobić kilka nakłuć cienką wykałaczką w okolicy miejsca wyrastania z łodygi.

Tak przygotowane pomidory umyć i włożyć do słoików. Czosnek obrać i każdy z ząbków przeciąć wzdłuż. Włożyć do słoików razem z kilkoma liśćmi chrzanu, gałązkami kopru i pietruszki. Wsypać kilka ziaren pieprzu. Rozpuścić sól i cukier w zimnej wodzie. Zalać słoiki. Całość mocno zakręcić.

Odstawić na co najmniej jeden dzień w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane pomidory mogą być podawane bezpośrednio lub schowane do spiżarni mogą czekać na chłodniejsze dni. 

Lekko solone pomidory są doskonałą przekąską, a ich przygotowanie zajmuje mniej niż 20 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!