Nawet początkujący kucharz może przygotować syrop z pokrzywy, który jest pełen witamin i ma pyszny smak.
Nie tylko jest pokrzywa wszechobecnym chwastem, ale również cennym ziołem wykorzystywanym w naturalnych metodach leczenia.
Przykładowo, z jej wykorzystaniem można przyrządzić syrop, który jest zarówno zdrowy, jak i smaczny. Idealny okres na jego przygotowanie to wczesna wiosna.
Zastosowanie syropu z pokrzywy
W lecznictwie ludowym pokrzywa znana jest od dawna. Można ją znaleźć w produktach zielarskich dostępnych w aptekach i drogeriach. Stanowi składnik ziołowych herbat na przeziębienie i kosmetyków do włosów. Syrop z pokrzywy stosuje się łyżeczkami przy przeziębieniach, ale również świetnie nadaje się do przygotowania wyśmienitej lemoniady.
Dlaczego warto zbierać pokrzywy
Pokrzywa to źródło witamin C, K, B₂, a także karotenu, kwasu pantotenowego i różnych minerałów, w tym potasu, żelaza i dwutlenku krzemu.
Jakie elementy pokrzywy zbierać na syrop
Aby uzyskać smakowity syrop z pokrzywy, należy zebrać świeże łodygi i liście. Najlepiej robić to z dala od dróg i obszarów przemysłowych, aby uniknąć zanieczyszczeń.
Kiedy najlepiej zbierać pokrzywy na syrop
Najlepszy czas na zbiór pokrzyw to wczesna wiosna, kiedy rośliny wypuszczają świeże pędy. Zbierać je można do połowy maja, a przygotowany w tym czasie syrop z pokrzywy dostarczy witamin przez cały rok.
Składniki potrzebne do przygotowania syropu z pokrzywy
Do wykonania syropu z pokrzywy potrzebne są głównie młode pokrzywy, cytryny (najlepiej ekologiczne), kwasek cytrynowy i cukier – biały lub trzcinowy, który doda karmelowego posmaku.
Instrukcja przygotowania syropu z pokrzywy
Do zbioru pokrzyw użyj nożyc do przycinania lub noża kuchennego i grubych rękawic. Zbierz dwie, trzy warstwy górnych liści.
Przygotuj:
- 4 cytryny
- 4 duże, przegotowane i wysuszone litrowe słoiki
- 4 litry wody
- 6 łyżeczek kwasku cytrynowego
- 3 kg cukru
- 125 sztuk młodych pokrzyw
Pokrój cytryny w krążki, zagotuj wodę i dodaj do niej cytryny. Po chwili gotowania odstaw do ostygnięcia. Umyj i pokrój pokrzywy, dodaj do ostudzonej wody i odstaw na 24 godziny w ciemnym miejscu. Następnie przecedź, dodaj cukier i kwasek, wymieszaj i poczekaj, aż się rozpuszczą. Wlej syrop do słoików, zamknij i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Syrop starczy na cały rok.