Witaminy, które każdy palacz chcący zregenerować swoje płuca powinien wprowadzić do swojej diety. Instrukcje.
Każdego dnia płuca narażonego są na wpływ wielu czynników o działaniu toksycznym, co niesie za sobą negatywne konsekwencje dla zdrowia, co w dużej mierze jest niestety nieuniknione.
Poczynając od palenia papierosów, po smog wszechobecny na ulicach dużych miast płuca doświadczają na każdym kroku szkodliwych skutków. Nikotyna jest jednym z głównym składników, niszczącym świadomie zdrowie.
Przyczynia się ona do rozwoju nadciśnienia tętniczego, zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy, powoduje dolegliwości zębów, a w najgorszym przypadku przyczynia się do powstania nowotworów. To tylko jedne z wielu możliwości uszkodzeń organizmu.
Mało kto jednak ma świadomość, że możliwe jest częściowe zregenerowanie organizmu. Co ciekawe, sposób w jaki można to zrobić jest jeszcze bardziej banalny i bazuje na ogólnodostępnych środkach, w postaci warzyw i owoców.
W regeneracji płuc nadszarpniętych paleniem papierosów biorą udział witaminy:
Witamina E:
wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego oraz wspomaga metabolizm, wpływa korzystnie na koncentrację i procesy pamięciowe, a jej stosowanie znacząco obniża szanse na wystąpienie nowotworów płuc, wywołanych paleniem nikotyny.
Wykazuje działanie wspomagające w leczeniu niepłodności, występującej u mężczyzn czy choroby Alzheimera. Duża zawartość witaminy znajduje się w: kokosie, żółtkach jajek, sałacie, ryżu, brokułach, orzechach ziemnych oraz pieczywie pełnoziarnistym.
Witamina A:
odpowiedzialna jest za prawidłowe widzenie, wspomaga pracę gałek ocznych, wzmacnia odporność, działa przeciwnowotworowo, a także zapewnia dobrą kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Niedobór witaminy A przyczynia się do poszarzenia skóry oraz pozbawienia jej naturalnego blasku, łamliwości włosów, pogorszenia wzroku i ogólnego osłabienia odporności.
Dostarczyć można ją spożywając na przykład: arbuzy, mango, nektarynki, dynie, śliwki, marchew, pomidory czy sałatę.
Witamina B9:
szerzej znana pod nazwą – kwas foliowy. Wspomaga głównie pracę układu nerwowego, gdzie przyczynia się do poprawy transportowanych impulsów nerwowych, między poszczególnymi neuronami. Odpowiada za lepsze funkcjonowanie układu krwionośnego, przyczyniając się do regulowania produkcji erytrocytów oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia anemii i innych chorób związanych z sercem.
Suplementacja kwasu foliowego jest pomocna w eliminacji nałogu, a produktami zawierającymi ją w dużej ilości są między innymi: orzechy, szpinak, czosnek, awokado, rukola, kalafior czy dynia.
Witamina C:
w wyniku palenia jej poziom w organizmie zmniejsza się o około 1/4, co przyczynia się do rozwoju chorób układu krwionośnego oraz zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, w tym zawałów serca i nadciśnienia tętniczego, ponadto wspomaga rozwój nowotworów i przyspiesza procesy starzeniowe.
Istotne jest, aby palacze suplementowali regularnie ową witaminę, a w przypadku zaprzestania palenia warto dostarczać witaminę C, w celu regulacji jej poziomu. Naturalnymi produktami dostępnymi w każdym sklepie, bogatymi w dużą dawkę witaminy C są przede wszystkim owoce takie jak: cytryny, grejpfruty, kiwi, pomarańcze i mandarynki czy ananasy, ale i również natka pietruszki.
Chcąc wspomóc swój układ oddechowy, a w tym płuca warto spożywać więcej produktów, bogatych we wspomniane wyżej witaminy, aby dostarczyć odpowiednią ich dawkę i zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest to szczególnie ważne podczas palenia, bądź jego rzucania, gdy do organizmu dostarczany jest szereg szkodliwych i toksycznych substancji, przyczyniających się do jego osłabienia i wielu chorób.