Ciasto orzechowe z kremem waniliowym. Zasmakuje absolutnie każdemu. Oto przepis.

Ciasto orzechowe z kremem waniliowym – sposób przygotowania

Jeśli upieczesz ciasto z orzechami włoskimi i posmarujesz go kremem waniliowym z czekoladą, z pewnością świetny efekt Twoich wysiłków będzie gwarantowany.

Ciasto

  • jajka – 3 szt
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • cukier – 120 gr
  • mleko – 120 ml
  • olej – 120 ml
  • zwykła mąka – 200 gr
  • proszek do pieczenia – 12 gr
  • mielone orzechy włoskie – 60 gr
  • mleko do nalewania ciałka – 100 ml

Krem

  • mleko – 800 ml
  • cukier waniliowy – 2 opakowania
  • cukier – 5 łyżek
  • żółtko – 2 szt
  • skrobia kukurydziana – 4 łyżki
  • biała czekolada – 60 gr
  • masło – 40 gr

Przygotowanie

Jajka, cukier waniliowy i cukier umieścić w misce i ubijać do powstania piany. Następnie wlej mleko, olej i na koniec mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto, dodaj do niego zmielone orzechy włoskie i dobrze wymieszaj. Blachę o wymiarach 40×30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto, które równomiernie rozprowadzamy szpatułką.

Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 25 minut. Po ostygnięciu zdjąć papier do pieczenia i wykrawać 2 równe części brzegiem ciasta o wymiarach 30×20 centymetrów. Drobno posiekaj pozostałe skrawki.

Mleko, żółtka, cukier waniliowy, cukier i skrobię umieścić w rondlu i mieszać do rozpuszczenia. Następnie wszystko gotujemy ciągle mieszając do konsystencji budyniu. Zdejmij garnek z palnika, dodaj masło i białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści.

Włóż arkusz ciasta do krawędzi ciasta, skrop go 50 mililitrami mleka i połóż połowę śmietany na wierzchu. Przykryć drugim arkuszem, również skropić 50 ml mleka i nałożyć resztę kremu. Następnie równomiernie posypać pokruszonym ciastem i wstawić do lodówki na 3 godziny do stężenia. Schłodzony deser pokroić w kostkę i podawać.

error: Treść zabezpieczona !!