Te placuszki z jabłkami są obłędne w smaku. Nigdy nie jadłam lepszych. Super przepis.

Placuszki jabłkowe bez dodatku mąki

Czy można usmażyć placuszki, które będą puszyste i nie będą wymagały dodatku mąki?

Proponujemy przepis, w którym mąkę zastępujemy kaszą manną. Dzięki niej placuszki są chrupiące, aromatyczne i nie rozpadają się podczas smażenia. Idealne na ciepłe śniadanie, podwieczorek czy kolację.

Składniki:

  • jabłka: 4-5 sztuk
  • kasza manna: pół szklanki
  • jajka: 2-3 sztuki
  • soda oczyszczona: pół łyżeczki
  • sól: pół łyżeczki
  • cukier: pół łyżki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jabłka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce, najlepiej z z dużymi oczkami. Dodaj do jabłek jajka. Chwilę wymieszaj, tak aby masa stała się puszysta. Dodaj sól, sodę oczyszczoną i cukier.

Na koniec wsyp do masy kaszę manną i dokładnie wymieszaj, do połączenia się składników. Kasza manna musi nabrać objętości, dlatego miskę z masą odstawiamy na około 30 minut, aby kasza spęczniała.

Na patelni rozgrzej olej. Z masy formuj placuszki o niewielkiej średnicy i układaj je na mocno rozgrzanym oleju.

Placki smażymy kilka minut z obu stron, do uzyskania przez nie równomiernego, brązowego koloru. Możemy przykryć patelnię podczas smażenia.

Placuszki są gotowe. Można urozmaicić ich smak, podając je z ulubionym dżemem, powidłami, śmietaną, jogurtem lub nawet posypane cukrem pudrem. W każdej formie zadowolą każdego łasucha. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!