Jest niedziela, sklepy zamknięte a Ty zapomniałeś kupić pieczywa? A może po prostu masz ochotę na pyszną przekąskę?
Wypróbuj ten prosty przepis na placek chlebowy. Jeżeli masz ochotę na coś więcej chlebek możesz wypełnić serowo ziemniaczanym nadzieniem!
Składniki do chleba:
- drożdże instant – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 480 g
- ciepłe mleko – 400 ml
- olej – 20 ml
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
Składniki do nadzienia:
- tarty ser – 200 g
- ugotowane ziemniaki – 5 sztuk
- mleko – 100 ml
- woda – 1 l
- szczypta soli
Dodatkowo przygotuj:
- olej – 1 łyżka
- żółtko z jednego jaja
- ziarenka sezamu
Przygotowanie:
Do miski dodaj drożdże, mleko oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i mąkę – stopniowo, cały czas mieszając. Wlej olej i ugnieć masę rękoma na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj czystą szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Jeśli chcesz zrobić chlebek z nadzieniem, podczas gdy Twoje ciasto rośnie przejdź do jego przygotowywania („przygotowanie nadzienia”). Ciasto podziel na trzy równe partie i rozwałkuj je na blacie posypanym mąką, następnie uformuj je w kulki.
Przygotowane nadzieje również uformuj w tej samej wielkości 3 kulki i zwiń z przygotowanymi kulkami ciasta. Kulki uformuj w małe placki (naleśniki) i przykryj aluminiową folią – zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto uniesie się ok. kilka centymetrów, w każdym placku zrób palcami dziurki.
Posmaruj ciasto żółtkiem jajka z dodatkiem oleju, następnie wierzch posyp sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez ok. 20 minut. Ugotowane ziemniaki wrzuć do miski i dokładnie rozgnieć.