Placek chlebowy z nadzieniem. Sprawdzony przepis.

Jest niedziela, sklepy zamknięte a Ty zapomniałeś kupić pieczywa? A może po prostu masz ochotę na pyszną przekąskę?

Wypróbuj ten prosty przepis na placek chlebowy. Jeżeli masz ochotę na coś więcej chlebek możesz wypełnić serowo ziemniaczanym nadzieniem!

Składniki do chleba:

  • drożdże instant – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 480 g
  • ciepłe mleko – 400 ml
  • olej – 20 ml
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka

Składniki do nadzienia:

  • tarty ser – 200 g
  • ugotowane ziemniaki – 5 sztuk
  • mleko – 100 ml
  • woda – 1 l
  • szczypta soli

Dodatkowo przygotuj:

  • olej – 1 łyżka
  • żółtko z jednego jaja
  • ziarenka sezamu

Przygotowanie:

Do miski dodaj drożdże, mleko oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i mąkę – stopniowo, cały czas mieszając. Wlej olej i ugnieć masę rękoma na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj czystą szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

Jeśli chcesz zrobić chlebek z nadzieniem, podczas gdy Twoje ciasto rośnie przejdź do jego przygotowywania („przygotowanie nadzienia”). Ciasto podziel na trzy równe partie i rozwałkuj je na blacie posypanym mąką, następnie uformuj je w kulki.

Przygotowane nadzieje również uformuj w tej samej wielkości 3 kulki i zwiń z przygotowanymi kulkami ciasta. Kulki uformuj w małe placki (naleśniki) i przykryj aluminiową folią – zostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto uniesie się ok. kilka centymetrów, w każdym placku zrób palcami dziurki.

Posmaruj ciasto żółtkiem jajka z dodatkiem oleju, następnie wierzch posyp sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez ok. 20 minut. Ugotowane ziemniaki wrzuć do miski i dokładnie rozgnieć.

Dodaj odrobinę mleka, ser oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.

error: Treść zabezpieczona !!