Domowa pizza – najlepszy przepis: Upiecz ją w domu, zajmuje tylko 20 minut, a smakuje obłędnie.

Wygląda na to, że w tym roku prawdopodobnie nie uda nam się wybrać na popularne jarmarki, więc wspaniale jest móc przygotować typowe przysmaki ze straganów w domu.

Jednym z nich jest moja ulubiona pizza, stary przepis na pikantne ciasto, które robiła moja prababcia, ale nie jadłam go od wielu lat. Przypomniała mi go pani Halinka , której przepis wypróbowałam i jest naprawdę fantastyczny. Polecam wszystkim, którzy chcą spróbować tego starego przepisu.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 ziemniaki
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli

Dodatkowo:

  • 1 kwaśna śmietana
  • kiełbasa
  • boczek
  • czerwona cebula

Opcjonalnie:

  • zielona cebula
  • wędzone mięso
  • alternatywnie możesz posmarować krawędzie odrobiną oleju czosnkowego

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy klasycznie w skórkach. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz. W misce przygotować zakwas z drożdży, 1 dcl ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i zmielone drożdże.

Poczekamy, aż drożdże wypłyną, aw międzyczasie przygotujemy pozostałe składniki. Umieść gładką mąkę, jajko, olej, sól i puree ziemniaczane w dużej misce. Na koniec dodajemy drożdże.

W razie potrzeby dodać letniego mleka (ciasto powinno być letnie). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj blachę do pieczenia i dobrze posmaruj ją olejem. Rozłóż ciasto na cieście i dobrze rozciągnij do krawędzi.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut – trzeba uważać, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Kiedy ciasto się upiecze, rozsmaruj nadzienie.

Śmietanę wymieszać z serem i rozsmarować na cieście. Dodać pokrojony boczek, kiełbasę i drobno posiekaną cebulę. Pieczemy jeszcze kilka minut i podajemy.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!