Jednym z nich jest moja ulubiona pizza, stary przepis na pikantne ciasto, które robiła moja prababcia, ale nie jadłam go od wielu lat. Przypomniała mi go pani Halinka , której przepis wypróbowałam i jest naprawdę fantastyczny. Polecam wszystkim, którzy chcą spróbować tego starego przepisu.
Ciasto:
Dodatkowo:
Opcjonalnie:
Ziemniaki gotujemy klasycznie w skórkach. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz. W misce przygotować zakwas z drożdży, 1 dcl ciepłego mleka, łyżeczkę cukru i zmielone drożdże.
Poczekamy, aż drożdże wypłyną, aw międzyczasie przygotujemy pozostałe składniki. Umieść gładką mąkę, jajko, olej, sól i puree ziemniaczane w dużej misce. Na koniec dodajemy drożdże.
W razie potrzeby dodać letniego mleka (ciasto powinno być letnie). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, przygotuj blachę do pieczenia i dobrze posmaruj ją olejem. Rozłóż ciasto na cieście i dobrze rozciągnij do krawędzi.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut – trzeba uważać, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Kiedy ciasto się upiecze, rozsmaruj nadzienie.
Śmietanę wymieszać z serem i rozsmarować na cieście. Dodać pokrojony boczek, kiełbasę i drobno posiekaną cebulę. Pieczemy jeszcze kilka minut i podajemy.