Jak zrobić lekko pikantną sałatkę warzywną w zaledwie 35 minut – bez długiej sterylizacji.

Wiele osób rezygnuje z przyrządzania weków na zimę, ponieważ ten proces jest zbyt długi. Kto chce spędzić cały dzień przy gorącym piecu? O wiele łatwiej jest zamrozić warzywa lub kupić w sklepie kilka słoików gotowych przetworów.

Ale czy można to porównać do domowych marynat? Dlatego dziś chcę podzielić się z Wami szybkim przepisem, dzięki któremu można zrobić przepyszną sałatkę warzywną w słoikach w zaledwie 35 minut. Sekret polega na tym, że nie musisz ich długo sterylizować, dlatego oszczędzasz czas i wysiłek.

Składniki:

  • 2 szt. cukinii
  • 3 szt. papryki
  • 2 szt. cebuli
  • 2 szt. marchwi
  • 2 szt. jabłka
  • 3 szt. chilli
  • 100 g czosnku
  • 120 ml oleju słonecznikowego
  • 800 ml soku pomidorowego
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

Umyj warzywa, obierz paprykę i usuń nasiona z jabłek. Pokrój wszystko w średniej wielkości kostkę. Posiekaj chili i czosnek.

Wlej olej na dno dużego rondla, dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj marchewki i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Dodaj paprykę i jabłka, wymieszaj i wlej sok pomidorowy. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.

Wsyp sól i cukier, wlej ocet, dodaj mieszankę chili i czosnku, a na końcu cukinię. Wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj warzywa pod przykryciem przez 20 minut.

Warzywa ułóż w czystych, wysterylizowanych słoikach o pojemności 0,5 litra, ​​szczelnie zakręć pokrywkami i odwróć do góry dnem. Owiń ciepłą szmatką czy kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!