Ale czy można to porównać do domowych marynat? Dlatego dziś chcę podzielić się z Wami szybkim przepisem, dzięki któremu można zrobić przepyszną sałatkę warzywną w słoikach w zaledwie 35 minut. Sekret polega na tym, że nie musisz ich długo sterylizować, dlatego oszczędzasz czas i wysiłek.
Umyj warzywa, obierz paprykę i usuń nasiona z jabłek. Pokrój wszystko w średniej wielkości kostkę. Posiekaj chili i czosnek.
Wlej olej na dno dużego rondla, dodaj cebulę i smaż przez 2 minuty. Dodaj marchewki i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Dodaj paprykę i jabłka, wymieszaj i wlej sok pomidorowy. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Wsyp sól i cukier, wlej ocet, dodaj mieszankę chili i czosnku, a na końcu cukinię. Wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz moc kuchenki i gotuj warzywa pod przykryciem przez 20 minut.
Warzywa ułóż w czystych, wysterylizowanych słoikach o pojemności 0,5 litra, szczelnie zakręć pokrywkami i odwróć do góry dnem. Owiń ciepłą szmatką czy kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.