Unikalny przepis tylko tutaj. Domowa kiełbasa o lekko pikantnej nutce, takiej nie kupisz w sklepie.

Wędliny ze sklepu smakują sztucznie i nie przypominają dawnych, mięsnych przysmaków? Samodzielnie przygotuj pyszną, pikantną kiełbasę!

Jej smak przeniesie Cię do dawnej, babcinej kuchni, w której wszystko było aromatyczne i niepowtarzalne. Przepis zawiera tajny składnik- miód, który sprawia, że wędlina jest niezwykle soczysta.

Składniki:

  • 350 ml bulionu
  • 1.5 kg mięsa wołowego
  • 2 kg udek z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 75 g soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 groszek pieprzu
  • 2 łyżki mielonej papryki
  • 0.5 gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kopru suszonego
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • osłonki na kiełbasę np. poliamidowa- 60 cm

Sposób przygotowania:

Pozbądź się skóry oraz kości z udek. Bulion ugotuj na kościach, dodając pieprz i sól. Następnie odcedź i pozostaw w lodówce.

Weź pół przygotowanej wołowiny oraz tłustszą część kurczaka ze skórą z ud i drobno zmiel, używając maszynki. Drugą część mięsa drobiowego i wołowego pokrój w dwu centymetrowe kostki.

Mięso zmielone i pokrojone połącz ze sobą, dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj.  W niewielkiej misce umieść sól i resztę przypraw, a następnie dodaj mieszankę do mięsa. Ponownie wymieszaj i stopniowo dodawaj chłodny bulion.

Nafaszeruj osłonki do kiełbasy, formując wędliny średniej wielkości.

Dopilnuj, żeby w środku nie znalazło się powietrze. Jeśli jednak Ci się nie uda, przebij pęcherzyk cieniutką igłą. Osłonki domowe powinny być dobrej jakości, ponieważ w dużej części, to od nich zależy smak.

Kiełbasę zawieś w pionowej pozycji na ok. 1- 2h w pokojowej temperaturze. Po upływie czasu gotuj kiełbasy w 80- 85 stopniach Celsjusza przez 1.5- 2h.

Ostudź ugotowane wędliny i powieś w chłodnym miejscu na 12h. Potem zawiń kiełbasy w papier i umieść w lodówce.

Powyższy przepis idealnie sprawdzi się w czasie świąt, gdyż wędliny świetnie prezentują się po rozkrojeniu i doskonale wyglądają na talerzu. Smak z pewnością zachwyci wszystkich gości, którzy nie będą mogli uwierzyć, że to kiełbasa domowej roboty.

Po wypróbowaniu tego przepisu będziesz miała ochotę często do niego wracać.

error: Treść zabezpieczona !!