Unikalny przepis tylko tutaj. Domowa kiełbasa o lekko pikantnej nutce, takiej nie kupisz w sklepie.
Wędliny ze sklepu smakują sztucznie i nie przypominają dawnych, mięsnych przysmaków? Samodzielnie przygotuj pyszną, pikantną kiełbasę!
Jej smak przeniesie Cię do dawnej, babcinej kuchni, w której wszystko było aromatyczne i niepowtarzalne. Przepis zawiera tajny składnik- miód, który sprawia, że wędlina jest niezwykle soczysta.
Składniki:
- 350 ml bulionu
- 1.5 kg mięsa wołowego
- 2 kg udek z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 75 g soli
- 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
- 1 groszek pieprzu
- 2 łyżki mielonej papryki
- 0.5 gałki muszkatołowej
- 1 łyżka kopru suszonego
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżka bazylii suszonej
- osłonki na kiełbasę np. poliamidowa- 60 cm
Sposób przygotowania:
Pozbądź się skóry oraz kości z udek. Bulion ugotuj na kościach, dodając pieprz i sól. Następnie odcedź i pozostaw w lodówce.
Weź pół przygotowanej wołowiny oraz tłustszą część kurczaka ze skórą z ud i drobno zmiel, używając maszynki. Drugą część mięsa drobiowego i wołowego pokrój w dwu centymetrowe kostki.
Mięso zmielone i pokrojone połącz ze sobą, dodaj łyżkę miodu i dokładnie wymieszaj. W niewielkiej misce umieść sól i resztę przypraw, a następnie dodaj mieszankę do mięsa. Ponownie wymieszaj i stopniowo dodawaj chłodny bulion.
Nafaszeruj osłonki do kiełbasy, formując wędliny średniej wielkości.
Dopilnuj, żeby w środku nie znalazło się powietrze. Jeśli jednak Ci się nie uda, przebij pęcherzyk cieniutką igłą. Osłonki domowe powinny być dobrej jakości, ponieważ w dużej części, to od nich zależy smak.
Kiełbasę zawieś w pionowej pozycji na ok. 1- 2h w pokojowej temperaturze. Po upływie czasu gotuj kiełbasy w 80- 85 stopniach Celsjusza przez 1.5- 2h.
Ostudź ugotowane wędliny i powieś w chłodnym miejscu na 12h. Potem zawiń kiełbasy w papier i umieść w lodówce.
Powyższy przepis idealnie sprawdzi się w czasie świąt, gdyż wędliny świetnie prezentują się po rozkrojeniu i doskonale wyglądają na talerzu. Smak z pewnością zachwyci wszystkich gości, którzy nie będą mogli uwierzyć, że to kiełbasa domowej roboty.