Delikatny kurczak w marynacie jogurtowo-czosnkowej: – Ciekawy pomysł na oryginalny obiad, bez smażenia.

Ciekawy pomysł na oryginalny obiad. Jest to niebanalny sposób zaskoczenia swojej rodziny piersią z kurczaka przygotowaną nieco mniej klasycznie.

Warto spróbować tego przepisu! Przygotowanie piersi z kurczaka w jogurcie jest bardzo przyjemne a co szczególnie istotne tak łatwe, iż praktycznie każdy może sobie z nim poradzić.

Potrzebować będziemy:

  • 600 gramów piersi z kurczaka,
  • 3 dużych ziemniaków,
  • 150g jogurtu naturalnego,
  • 5 sztuk pieczarek, szczypiorku,
  • 60ml oliwy z oliwek,
  • 2 ząbków czosnku,
  • szczypty soli i pieprzu,
  • musztardę,
  • paprykę
  • nieco sera mozzarella.

Piersi z kurczaka należy przemyć, osuszyć oraz naciąć z jednej strony w obu kierunkach, tworząc wzór siatki.

W miseczce mieszamy ze sobą: jogurt, łyżkę musztardy, zmielony wcześniej czosnek, oliwę oraz przyprawy.

Przygotowaną wcześniej pierś umieszczamy w marynacie i dokładnie nacieramy z każdej strony.

Cebulę oraz pieczarki siekamy, ziemniaki kroimy na drobne plasterki.

Na blaszce do pieczenia umieszczamy kolejno: ziemniaki, cebulę oraz pieczarki, po czym doprawiamy je do smaku solą oraz pieprzem. Kolejną warstwę stanowić będą zamarynowane piersi z kurczaka a ostatnią warzywa.

Tak przygotowane danie piec należy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Kilka minut przed wyjęciem posypać startym serem. Obiad jest gotowy, gdy tylko ser się rozpuści.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!