Pierogi leniwe z twarogu bez grama mąki, stół i ręce pozostają czyste, raz dwa i gotowe

Przedstawiamy najbardziej leniwe pierogi twarogowe bez mąki. Bez brudu, bez bałaganu, a za to z pełnymi brzuchami i ze stuprocentowym zadowoleniem!

Przygotowanie dowolnych pierogów jest czasochłonne i często trudne dla osób, które z kulinariami nie mają za dużo wspólnego. W tej sytuacji z pomocą przychodzi sprawdzony przepis na pierogi z kaszą manną, dzięki której ciasto jest niezwykle delikatne i nawet nie potrzebuje wyrabiania. Nie dość, że robi się je szybko i prosto, to jeszcze z gwarancją, że zasmakują każdemu!

Do przygotowania pysznych pierogów z kaszą manną potrzeba:

  • 500 gramów twarogu;
  • 1-2 jajka;
  • 5-6 łyżeczek kaszy manny;
  • 10 gramów cukru waniliowego;
  • cukier do smaku;
  • 25 gramów masła;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Krok 1 – Zacznij od przygotowania twarogu. Jeśli jest bardzo mokry, należy odsączyć go z nadmiaru wody. Najlepiej owinąć twaróg w kilka warstw gazy i pozwolić, by płyn po prostu w nią wsiąknął.

Krok 2 – Kiedy pozbędziesz się wody z twarogu, przenieś go do miski i dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy oraz kaszę mannę. Całość dobrze wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut do odpoczęcia.

Krok 3 – Weź płaski talerz, a następnie rozprowadź ciasto równomiernie po jego powierzchni. Warstwa ciasta powinna mieć ok. 1,5-2 cm grubości. W między czasie zagotuj wodę w garnku i posól ją jedną łyżeczką soli.

Krok 4 – Z rozłożonego ciasta odrywaj małe kawałki przy pomocy łyżki i wrzucaj je kolejno do wrzącej wody. Gdy woda ponownie się zagotuje, kontynuuj gotowanie pierogów przez 2 minuty, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je na talerz łyżką cedzakową.

Krok 5 – Pierogi można podawać z roztopionym masełkiem albo z kwaśną śmietaną.

Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!