Pierogi leniwe z twarogu bez grama mąki, stół i ręce pozostają czyste, raz dwa i gotowe

Przedstawiamy najbardziej leniwe pierogi twarogowe bez mąki. Bez brudu, bez bałaganu, a za to z pełnymi brzuchami i ze stuprocentowym zadowoleniem!

Przygotowanie dowolnych pierogów jest czasochłonne i często trudne dla osób, które z kulinariami nie mają za dużo wspólnego. W tej sytuacji z pomocą przychodzi sprawdzony przepis na pierogi z kaszą manną, dzięki której ciasto jest niezwykle delikatne i nawet nie potrzebuje wyrabiania. Nie dość, że robi się je szybko i prosto, to jeszcze z gwarancją, że zasmakują każdemu!

Do przygotowania pysznych pierogów z kaszą manną potrzeba:

  • 500 gramów twarogu;
  • 1-2 jajka;
  • 5-6 Å‚yżeczek kaszy manny;
  • 10 gramów cukru waniliowego;
  • cukier do smaku;
  • 25 gramów masÅ‚a;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Krok 1 – Zacznij od przygotowania twarogu. JeÅ›li jest bardzo mokry, należy odsÄ…czyć go z nadmiaru wody. Najlepiej owinąć twaróg w kilka warstw gazy i pozwolić, by pÅ‚yn po prostu w niÄ… wsiÄ…knÄ…Å‚.

Krok 2 – Kiedy pozbÄ™dziesz siÄ™ wody z twarogu, przenieÅ› go do miski i dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy oraz kaszÄ™ mannÄ™. CaÅ‚ość dobrze wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut do odpoczÄ™cia.

Krok 3 – Weź pÅ‚aski talerz, a nastÄ™pnie rozprowadź ciasto równomiernie po jego powierzchni. Warstwa ciasta powinna mieć ok. 1,5-2 cm gruboÅ›ci. W miÄ™dzy czasie zagotuj wodÄ™ w garnku i posól jÄ… jednÄ… Å‚yżeczkÄ… soli.

Krok 4 – Z rozÅ‚ożonego ciasta odrywaj maÅ‚e kawaÅ‚ki przy pomocy Å‚yżki i wrzucaj je kolejno do wrzÄ…cej wody. Gdy woda ponownie siÄ™ zagotuje, kontynuuj gotowanie pierogów przez 2 minuty, dopóki nie wypÅ‚ynÄ… na powierzchniÄ™. Wyjmij je na talerz Å‚yżkÄ… cedzakowÄ….

Krok 5 – Pierogi można podawać z roztopionym maseÅ‚kiem albo z kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ….

Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!