Pierogi Kefirowe z Twarogiem – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Od dzieciństwa kocham pierogi: moja babcia zawsze gotowała je w wyjątkowy sposób!

W przeciwieństwie do tych sklepowych, sprawiała, że ​​były bujne, prawie okrągłe. A ich ciasto było prawie smaczniejsze niż nadzienie. Babcia rzeźbiła pierogi na kefirze i powtarzała, że w jej ojczyźnie zawsze tak się lepiło pierogi.

Prawdziwe ukraińskie pierogi wcale nie przypominają półproduktów ze sklepu. Te raczej przypominają knedle w kształcie półksiężyca. Dzielę się przepisem mojej babci i nadzieniem twarogowym.

Składniki:

  • 400 g twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml kefiru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Zacznij od nadzienia. Zetrzyj twarożek z jajkiem, cukrem i kaszą manną. Przykryj folią do wyschnięcia i odstaw na bok. Kasza manna powinna mieć czas na puchnięcie.

Przesiej mąkę, wymieszaj z sodą i solą. Następnie dodaj kefir i zagnieść miękkie, lepkie ciasto.

Posyp mąką, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut.

Ciasto rozwałkować w okrąg o grubości około pół centymetra. I wytnij kółka.

Wkładając nadzienie do ciasta, lekko je rozciągnij. Następnie uszczypnij krawędzie w sposób, który Ci odpowiada.

Nasmaruj podwójny kocioł olejem roślinnym, poczekaj, aż woda się zagotuje. Gotuj pierogi pod przykryciem przez 7 minut. Jeśli nie masz podwójnego naczynia, gotuj je we wrzącej wodzie (również około 7 minut).

Dlaczego pierogi na parze są tak dobre? Ciasto jest jednocześnie soczyste i przewiewne. Nie ma szans na rozpadnięcie się podczas gotowania. Dzięki temu każde nadzienie będzie dobre. Jednak przede wszystkim uwielbiam twaróg lub jagody.

Możesz użyć mrożonych wiśni lub truskawek – pierogi zostaną wypełnione słodkim nadzieniem, który z pewnością doskonale połączy się z ciastem na kefirze.

error: Treść zabezpieczona !!