Pieczone plastry wieprzowiny z ziemniakami à la szaszłyki. Sekretem jest jeden składnik

Pieczone plastry wieprzowe z ziemniakami à la spíz – sposób przygotowania

Steki wieprzowe można przygotować razem z ziemniakami, cebulą i boczkiem jako szaszłyk i ciekawie podać. Doskonale komponują się z sałatką jarzynową z czerwonej kapusty.

Mięso

  • wieprzowina – 1 kg
  • ziemniak – 4 szt
  • cebula – 2 szt
  • boczek – 8 plasterków
  • sól – w razie potrzeby
  • pieprz – w razie potrzeby
  • olej – w razie potrzeby
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • ketchup – 1 łyżka
  • Francuska musztarda gruboziarnista – 1 łyżeczka

Sałatka

  • czerwona kapusta – 300 gr
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • cukier – 1 szczypta
  • czerwona papryka – pół szt
  • jajko na twardo – 1 szt
  • sterylizowana kukurydza – 5 łyżek
  • pietruszka – 20 gr
  • oliwa z oliwek – do smaku
  • sól – do smaku

Przygotowanie

Mięso pokroić w centymetrowe plastry, rozbić i doprawić solą i pieprzem z obu stron. Ziemniaki pokroić w plastry o grubości około pół centymetra, przełożyć do miski, posolić z łyżeczką soli, pieprz z pół łyżeczki pieprzu, dodać 2 łyżki oleju i wymieszać. Cebulę pokroić w krążki.

Przygotuj dwa szaszłyki lub szaszłyki. Na każdy nałożyć plasterek ziemniaka. Kontynuuj z plasterkiem mięsa, 2 krążkami cebuli, plasterkiem bekonu i ponownie ziemniakiem. Układaj składniki warstwami, aż się skończą.

Przygotuj dwa kawałki folii aluminiowej i złóż je jeden na drugim. Posmaruj je olejem, połóż na nim przygotowane mięso na patyku i zawiń w nie (zobacz wideo). Następnie ułożyć opakowanie z mięsem na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez godzinę.

Czerwoną kapustę pokroić w paski. Dodaj sok z cytryny, trochę cukru i wymieszaj. Następnie dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski, sterylizowaną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

Po godzinie pieczenia zdejmij folię z wierzchu mięsa. Wymieszać sos sojowy, ketchup, miód, gruboziarnistą musztardę francuską i posmarować tą mieszanką mięso. Następnie ponownie włóż do piekarnika na 15 do 20 minut. Po ugotowaniu przetnij mięso między szaszłykami, przełam szaszłyki na pół i podawaj z sałatką.

error: Treść zabezpieczona !!