Pieczone plastry wieprzowiny z ziemniakami à la szaszłyki. Sekretem jest jeden składnik
Pieczone plastry wieprzowe z ziemniakami à la spíz – sposób przygotowania
Steki wieprzowe można przygotować razem z ziemniakami, cebulą i boczkiem jako szaszłyk i ciekawie podać. Doskonale komponują się z sałatką jarzynową z czerwonej kapusty.
Mięso
- wieprzowina – 1 kg
- ziemniak – 4 szt
- cebula – 2 szt
- boczek – 8 plasterków
- sól – w razie potrzeby
- pieprz – w razie potrzeby
- olej – w razie potrzeby
- sos sojowy – 2 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- ketchup – 1 łyżka
- Francuska musztarda gruboziarnista – 1 łyżeczka
Sałatka
- czerwona kapusta – 300 gr
- sok z cytryny – 1 łyżka
- cukier – 1 szczypta
- czerwona papryka – pół szt
- jajko na twardo – 1 szt
- sterylizowana kukurydza – 5 łyżek
- pietruszka – 20 gr
- oliwa z oliwek – do smaku
- sól – do smaku
Przygotowanie
Mięso pokroić w centymetrowe plastry, rozbić i doprawić solą i pieprzem z obu stron. Ziemniaki pokroić w plastry o grubości około pół centymetra, przełożyć do miski, posolić z łyżeczką soli, pieprz z pół łyżeczki pieprzu, dodać 2 łyżki oleju i wymieszać. Cebulę pokroić w krążki.
Przygotuj dwa szaszłyki lub szaszłyki. Na każdy nałożyć plasterek ziemniaka. Kontynuuj z plasterkiem mięsa, 2 krążkami cebuli, plasterkiem bekonu i ponownie ziemniakiem. Układaj składniki warstwami, aż się skończą.
Przygotuj dwa kawałki folii aluminiowej i złóż je jeden na drugim. Posmaruj je olejem, połóż na nim przygotowane mięso na patyku i zawiń w nie (zobacz wideo). Następnie ułożyć opakowanie z mięsem na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez godzinę.
Czerwoną kapustę pokroić w paski. Dodaj sok z cytryny, trochę cukru i wymieszaj. Następnie dodać pokrojone w kostkę jajka na twardo, czerwoną paprykę pokrojoną w paski, sterylizowaną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
Po godzinie pieczenia zdejmij folię z wierzchu mięsa. Wymieszać sos sojowy, ketchup, miód, gruboziarnistą musztardę francuską i posmarować tą mieszanką mięso. Następnie ponownie włóż do piekarnika na 15 do 20 minut. Po ugotowaniu przetnij mięso między szaszłykami, przełam szaszłyki na pół i podawaj z sałatką.