Pieczeń w folii – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni
Pieczeń w folii – sposób przygotowania
Ten przepis jest w rzeczywistości wariacją na temat szaszłyka, który niekoniecznie musi być szaszłykiem. Wystarczy pokroić składniki, zawinąć je w folię aluminiową i zostawić do upieczenia w piekarniku.

Składniki
- karkówka wieprzowa – 600 gr
 - pełnotłusta musztarda – 2 łyżki
 - sól – do smaku
 - mielony czarny pieprz – do smaku
 - czosnek – 4 ząbki
 - olej roślinny – 3 łyżki
 - boczek – 70 gr
 - żółta papryka – 1 szt
 - cebula – 3 szt
 - kiełbasa pieprzowa – 300 g
 - ziemniaki – 800 gr
 - mielona słodka papryka – 2 łyżeczki
 - chili – do smaku
 
Przygotowanie
Mięso wieprzowe pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać dwie łyżki pełnotłustej musztardy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku. Wciśnij również cztery ząbki czosnku do mieszanki i dodaj trzy łyżki oleju roślinnego. Następnie dokładnie wymieszaj składniki, aby wszystkie kawałki mięsa były całkowicie pokryte marynatą. Następnie przykryj miskę folią i włóż mięso do lodówki na 2 godziny.

Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę. Pokrój żółtą paprykę w paski, a cebulę w półpierścienie. Na koniec pokrój w krążki dobrej jakości kiełbasę paprykową i 800 gramów obranych ziemniaków.

Przygotuj dwa duże prostokąty folii, ułóż je jeden na drugim i ułóż na nich połowę cebuli, ziemniaków, kiełbasek, boczku i papryki. Potem znowu ziemniaki i cebula, a na końcu połowa marynowanego mięsa. Całość doprawiamy solą do smaku i posypujemy łyżeczką słodkiego mielonego pieprzu i ewentualnie szczyptą chili. Zawiń wszystko w dwie warstwy folii aluminiowej i upewnij się, że nigdzie się nie rozerwie podczas pakowania. Powtórz tę samą procedurę z drugą połową składników.

Paczki z mięsem i warzywami ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 60 minut. Następnie otwórz opakowania, włącz wentylator i pozwól mięsu ugotować się na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć każdą paczkę na talerz i podawać z sosem tatarskim.
