Burek Cigar jest narodową turecką potrawą, serwowaną jako posiłek o każdej porze dnia. Nazwa wiąże się z ich wyglądem, ponieważ przypominają one kubańskie cygara. Prawdziwe paszteciki wykonane są ze specjalnego tureckiego ciasta, jednak ja, dzisiaj proponuję Ci ich prostsze wykonanie. Będziemy korzystać z popularnych placków do tortilli, dzięki czemu przepis ten jest jeszcze szybszy.
Każdy z placków potnij na równe trójkąty. Ser wymieszaj z solą i pieprzem (twaróg możesz wcześniej ugnieść widelcem)
Oddziel żółtko od białka i dodaj je do nadzienia. Wszystko wymieszaj. Farsz ułóż przy szerszej krawędzi trójkąta i zwiń go rulon (końcówkę możesz posmarować białkiem z jajka aby całość lepiej się zlepiła).
Całość usmaż na dobrze rozgrzanym oleju. Po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar oleju.