Doskonała na wzmocnienie odporności: Pasta Amosowa – Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego.

Nikołaj Michajłowicz Amosow był znakomitym chirurgiem, jest autorem wielu innowacyjnych technik w medycynie.

Ten najmądrzejszy człowiek zalecił pacjentom, którzy właśnie przeszli operację, przyjmowanie mieszanki wzmacniającej układ odpornościowy i organizm. „Medycyna” znakomicie wzmacnia mięsień sercowy, pomaga przy zaburzeniach rytmu serca i miażdżycy. Pasta Amosowa ma korzystny wpływ na cały organizm, wzmacnia układ odpornościowy.

Ponadto jest bardzo pożywna i smaczna, dzięki czemu można ją stosować jako zamiennik obiadu lub śniadania podczas diety. Dla miłośników słodkich płatków ta mieszanka stanie się oryginalnym dressingiem. Ponadto makaron dobrze komponuje się z jogurtem. Dzielę się z Wami przepisem na pastę Amosowa abyś był zdrowszy i rzadziej chorował!

Pasta Amosowa wzmacniająca odporność

Aby zrozumieć, dlaczego pasta Amosowa ma właściwości lecznicze, wystarczy spojrzeć na jej skład. Znany chirurg doskonale wiedział, jakie owoce należy dodać, aby uzyskać genialny efekt.

Rodzynki

Rodzynki są rekordzistą pod względem zawartości potasu, jedna garść zawiera około 850 mg. Dlatego jest dobrym pożywieniem dla mięśnia sercowego! Ponadto rodzynki wzmacniają układ nerwowy i są uważane za silny przeciwutleniacz.

Suszone morele

Suszone morele są słusznie uważane za jedne z najzdrowszych suszonych owoców. Skutecznie zwalczają anemię, usuwają nadmiar płynów z organizmu i poprawiają widzenie. Ze względu na wysoką zawartość witaminy A morele suszone polecane są osobom z problemami tarczycy.

Figa

Owoce drzewa figowego są źródłem żelaza i białka. Szczególnie przydatne dla rozwoju i kobiet w ciąży. Suszone figi są również bogate w tryptofan, który odpowiada za długi i zdrowy sen.

Suszone śliwki

Kolejny pokarm bogaty w potas. Suszone śliwki szybko przywracają równowagę energetyczną i poprawiają pracę układu pokarmowego. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość błonnika!

Mieszanka suszonych owoców doprawiana jest znanymi lekami na przeziębienie – miodem i cytryną. Musi również zawierać orzechy włoskie, które są bogate w jod i zdrowe tłuszcze. W oryginalnym przepisie brakuje tylko imbiru do uzupełnienia obrazu (w tamtym czasie nie był on u nas zbyt popularny). Zalecamy również dodanie tego.

Jak zrobić pastę Amosowa

Będziesz potrzebować:

  • 500 g rodzynek
  • 1 cytryna ze skórką
  • 500 g suszonych moreli
  • 500 g fig
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 500 g suszonych śliwek
  • 500 g miodu

Zmiel wszystkie składniki w robocie kuchennym, blenderze lub maszynce do mięsa. Dodaj 500 g miodu i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostaje tylko ułożyć pastę w słoiki i przechowywać ją w lodówce. Spożywać 1 łyżkę stołową 3 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.

Zwróć uwagę na ten przepis! Pasta Amosowa będzie szczególnie przydatna dla uczniów, osób pracujących umysłowo i fizycznie, sportowców i osób starszych.

error: Treść zabezpieczona !!